FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Čović novi predsjednik HDZ-a BiH

MOSTAR, 4. lipnja 2005. (Hina) - Sabor HDZ-a BiH u subotu navečer jeza predsjednika stranke izabrao Dragana Čovića, kojega je na tudužnost kandidiralo Predsjedništvo HDZ-a BiH na inzistiranje samogaČovića.
MOSTAR, 4. lipnja 2005. (Hina) - Sabor HDZ-a BiH u subotu navečer je za predsjednika stranke izabrao Dragana Čovića, kojega je na tu dužnost kandidiralo Predsjedništvo HDZ-a BiH na inzistiranje samoga Čovića.

Kako je službeno priopćeno, glasovalo je ukupno 544 izaslanika sabora od kojih su tri listića bila nevažeća.

Dragan Čović je dobio 283 glasa potpore, a njegov protukandidat Božo Ljubić, kojega je kandidirala vrhbosanska organizacija HDZ-a iz Sarajeva, dobio je 258 glasova potpore.

Dosadašnji predsjednik HDZ-a BiH Bariša Čolak, kojega je zapadnohercegovačka organizacija HDZ-a kandidirala za stranačkog predsjednika, odustao je od kandidature uoči glasovanja.

Na takvu njegovu odluku, kazao je Čolak, utjecale su kritike sudionika današnjeg sabora u kojima mu je zamjerano loše vođenje stranke u proteklom razdoblju.

Četvrti kandidat za predsjednika HDZ BiH Ivan Madunić, kojega je kandidirao lokalni HDZ iz Tomislavgrada, uoči glasovanja odustao je od kandidature pozvavši svoje pristaše da glasuju za Božu Ljubića.

Nakon izbora novi predsjednik HDZ BiH Dragan Čović je pozvao protukandidate Božu Ljubića, Barišu Čolaka, Ivana Madunića i sve koji mu nisu dali potporu da mu se pridruže radi zajedništva unutar HDZ BiH.

Čović se također izravno s govornice obratio voditelju izaslanstva HDZ Hrvatske Luki Bebiću rekavši mu da pozdravi stranačkog predsjednika Ivu Sanadera i sve u Hrvatskoj.

Bez pomoći Hrvatske, kazao je Čović, "ne možemo ništa učiniti u BiH".

Tijekom cjelodnevnog zasjedanja Čović je bio izvrgnut povremeno oštrim kritikama sudionika sabora koji su se protivili njegovoj kandidaturi smatrajući da to nije dobro za HDZ BiH jer je protiv Čovića podignuta optužnica koja ga tereti za korupciju.

Uoči glasovanja Čović je iz govornice izrazio iznenađenje oštrinom kritika upućenih na njegov račun rekavši kako su kritike dolazile uglavnom od onih dužnosnika HDZ BiH koji godinama šute na stranačkim skupovima, a danas su se odlučili za oštru kritiku njegove kandidature.

Sabor nastavlja rad i večeras izborom stranačkih tijela.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙