FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 7. svibnja 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijetado 15,30 sati
ZAGREB, 7. svibnja 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati

BAGDAD - Najmanje 13 iračkih civila i četvorica stranih zaštitara, koji bi mogli biti Amerikanci, poginulo je u subotu u atentatu u trgovačkom središtu Bagdada, doznaje se iz izvora u iračkom ministarstvu unutarnjih poslova. U napadu je ozlijeđeno još 33 iračkih civila, među kojima ima i žena i djece. Poginula su i četvorica stranih zaštitara. Jedan američki časnik na mjestu događaja rekao je da su žrtve Amerikanci, no američko veleposlanstvo u Bagdadu to još nije potvrdilo.

RANGUN - Tri eksplozije, od kojih je najmanje jednu uzrokovala bomba, odjeknule su u subotu gotovo istodobno u tri trgovačka centra u mianmarskom glavnom gradu Rangunu pri čemu je poginulo najmanje dvadeset ljudi, a ranjeno ih je oko stotinjak. Prema izjavama očevidaca, u eksploziji u trgovačkom centru Dagon poginulo je najmanje dvadeset ljudi. U gradu su gotovo istodobno odjeknule još dvije eksplozije - jedna u Trgovinskom centru, gdje je Tajland kao gostujuća zemlja organizira polugodišnji sajam, a druga u trgovačkom centru Junction 8.

RIGA - Američki predsjednik George Bush u subotu je tijekom posjeta Rigi izrazio potporu baltičkim zemljama, koje su podržale Sjedinjene Države glede iračkog rata i pozdravio mladu latvijsku demokraciju i hrabrost koju je iskazala ta zemlja. "Velika je radost doći u zemlju koja voli i cijeni slobodu", rekao je Bush nakon što je iz ruku latvijske predsjednice Vaire Vike-Freiberge primio "Orden tri zvijezde", najviše odličje u toj zemlji, utemeljeno 1918. u čast osnivanja latvijske države.

DAN HAAG - Sud u Den Haagu odbacio je zahtjev nekoliko desetaka aktivista koji su željeli da nizozemska vlada uhiti američkog predsjednika George W. Busha tijekom njegova posjeta Nizozemskoj u subotu. Podnositelji zahtjeva, uglavnom ljevičarski aktivisti, optužili su Busha za brojna kršenja Ženevske konvencije i ubojstva civila u Afganistanu i Iraku. Sud je odbacio zahtjev uz obrazloženje da se radi o političkom slučaju koji bi mogao imati "dugosežne posljedice u odnosima Sjedinjenih Država i Nizozemske". Bush će u subotu posjetiti južnu Nizozemsku u sklopu obilježavanja 60. godišnjice pobjede nad fašizmom i okončanja Drugog svjetskog rata u Europi.

BERLIN - Muzej suvremene umjetnosti američkog arhitekta Franka O. Gehryja otvorio je u subotu svoja vrata u gradiću Herfordu u Westfaliji na zapadu Njemačke, nakon pet godina gradnje i prijepora zbog, kako neki misle, pretjeranih troškova. Muzej neobično podsjeća na španjolski muzej Guggenheim istog autora u Bilbau, a otvoren je u nazočnosti arhitekta i regionalnog ministra gospodarstva Wolfganga Clementa.

MOSTAR - Mostarski ultramaratonac Aco Golo krenuo je u subotu iz Međugorja na 650 kilometara dugi maraton prema Bleiburgu povodom obilježavanja 60. godina stradanja vojske NDH, članova njihovih obitelji i hrvatskih civila nedaleko od tog austrijskog gradića. Golo je krenuo u u subotu prije podne ispred crkve svetoga Jakova u Međugorju a u njegovoj je pratnji fizioterapeut i televizijska ekipa Hercegovačke televizije iz Mostara koji će o Goli snimiti dokumenatarac. Predviđeno je da Golo svakodnevno pretrči više od 80 kilometara, te da na Bleiburško polje dođe u subotu 14. svibnja

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙