FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 3. lipnja 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do21 sat.
ZAGREB, 3. lipnja 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat.

ZAGREB - Predsjednik Republike Stjepan Mesić susreo se u petak s crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem koji u Zagrebu sudjeluje u radu Bertelsmann Foruma, priopćeno je iz Ureda Predsjednika. Predsjednik Mesić i premijer Đukanović pozitivno su ocijenili međusobnu suradnju i istaknuli interes za daljnju europeizaciju svih država jugoistočne Europe. Premijer Đukanović pozdravio je ulogu i politiku Hrvatske u regiji, a predsjednik Mesić je istaknuo da "put u Europu otvara demokratske i gospodarske perspektive svake države", dodajući kako se "u povijest možemo vraćati, ali samo sagledavajući istinu", stoji u priopćenju Ureda Predsjednika.

ZAGREB - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić primio je u petak Sorena Jessen-Petersena, šefa misije UN-a na Kosovu, koji ga je izvijestio o političkom procesu u toj pokrajini na jugu Srbije. Nakon sastanka u Uredu Predsjednika, Jessen-Petersen izjavio je novinarima kako se s predsjednikom Mesićem suglasio da rješenje statusa Kosova mora djelovati stabilizirajuće na cijelu regiju. "Predsjednik Mesić i ja slažemo se da status Kosova treba urediti tako da stabilizira ne samo Kosovo, nego i cijelu regiju", rekao je Jessen-Petersen.

ZAGREB - Beč podržava Zagreb u približavanju EU-u, a Hrvatska poziva austrijske gospodarstvenike na pojačano ulaganje u zemlju, rekao je hrvatski premijer Ivo Sanader nakon sastanka s austrijskim kancelarom Wolfgangom Schuesselom u petak u Zagrebu. Prema Sanaderovim riječima, Schuessel smatra "da EU bez Hrvatske nije kompletna", a austrijska je podrška Zagrebu osobito važna jer će Austrija 1. siječnja 2006. preuzeti polugodišnje predsjedanje Unijom. "Tada ćemo, siguran sam, biti već u dobroj fazi približavanja Europskoj uniji", rekao je hrvatski premijer.

ZAGREB - Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić primio je austrijskog saveznog kancelara Wolfganga Schuessela. Savezni kancelar Schuessel je ponovio podršku koju Austrija iz načelnih razloga pruža Hrvatskoj i njenoj politici na putu uključivanja u Europsku uniju te naglasio da će njegova vlada stakvom podrškom i nastaviti. U tom je kontekstu upozorio na ključnu važnost pune suradnje s Haaškim sudom. Bilo je riječi i o razvoju projekta Europske unije nakon negativnog izjašnjavanja o europskom ustavu u Francuskoj i Nizozemskoj.

ZAGREB - Svaka pojedina zemlja jugoistočne Europe zaslužuje mjesto u Europskoj uniji i bolju budućnost, a mi koji smo pred vratima očekujemo da tobožnji umor od proširenja ne prevlada i da postanemo punopravnom članicom u najskorije vrijeme, rekao je u petak u Zagrebu hrvatski premijer Ivo Sanader otvarajući forum njemačke zaklade Bertelsmann koji se pod nazivom "Jugoistočna Europa na putu u Europsku uniju" u petak i subotu održava u Zagrebu. Hrvatski premijer ocijenio je kako se Forum održava u odličnom trenutku i zbog činjenice da je Hrvatska pred vratima Unije i zbog trenutačne situacije u kojoj se Unija našla nakon francuskog i nizozemskog odbacivanja europskog Ustava.

BRUXELLES - Balkanskim zemljama koje nastoje ući u EU u interesu je da se pokažu "vrlo zavodljivima" jer bi kriza izazvana odbacivanjem Ustava u Francuskoj i Nizozemskoj mogla zakomplicirati njihove ambicije, ocijenila je u petak glasnogovornica Visokog predstavnika EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Javiera Solane. "Poruka zemljama Balkana jest da je danas važnije nego ikad vrijedno raditi". Morate postati vrlo zavodljivi", rekla je Cristina Gallach. Perspektiva primanja balkanskih zemalja zbog sadašnje krize u Europi "neće biti olakšana. Ona bi se mogla malo zakomplicirati, ali ne bi trebala postati nemogućom", dodala je Gallach.

ZAGREB - Bivši savjetnik predsjednika Republike za nacionalnu sigurnost Markica Rebić preuzeo je danas na zagrebačkom Županijskom sudu poziv da 14. lipnja pristupi Haškom sudu i izjasni se o krivnji, odnosno optužbi za nepoštivanje suda. Rebić je po haški poziv, koji službeno nosi naziv "nalog o rasporedu za nastavak postupka", došao u pratnji branitelja Veljka Miljevića. I dok Rebić novinarima nije želio ništa reći, Miljević je rekao da će se njegov branjenik odazvati pozivu i izjasniti da nije kriv. Miljević je najavio i da će već na statusnoj konferenciji, na kojoj će se raspravljati o pripremama za suđenje, pokušati dovesti u pitanje nadležnost Haškog suda u predmetu protiv Rebića i suuoptuženog glavnog urednika "Hrvatskog lista" Ivice Marijačića.

SARAJEVO - Glavna tužiteljica Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) ponovila je u petak u Sarajevu kako neće sudjelovati u obilježavanju desete obljetnice masakra u Srebrenici ne budu li do tada uhićeni Radovan Karadžić i Ratko Mladić. "Trebam Karadžića i Mladića u Den Haagu do 11. srpnja da bih mogla sudjelovati na komemoraciji u Srebrenici", kazala je Del Ponte novinarima na kraju posjeta glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Ona je istaknula kako je privođenje ove dvojice bjegunaca jedini način da se na dostojanstven način podsjeti nevinih žrtava što su ih srpske postrojbe pobile u Srebrenici prije deset godina.

ZAGREB/LJUBLJANA - Pod visokim pokroviteljstvom hrvatskog i slovenskog predsjednika Stjepana Mesića i Janeza Drnovšeka i u organizaciji slovenskog veleposlanstva u Zagrebu i hrvatskog u Ljubljani u subotu će na hrvatsko-slovenskoj granici doći do susreta stranih diplomata akreditiranih u Ljubljani i Zagrebu. Susret "Diplomatski spust Kupom" na koji se do sada prijavilo tridesetak veleposlanika ili njihovih zamjenika, prvi je takve vrste i njime se želi promovirati pogranično prijateljstvo i režim meke granice između dviju država od kojih je jedna već članica Europske unije, a druga sa statusom kandidata očekuje početak pregovora za članstvo.

LJUBLJANA - Ministar znanosti i školstva Dragan Primorac i slovenski ministar školstva, znanosti i tehnologije Jure Zupan sastali su se u petak na radnom sastanku u Ljubljani i dogovorili da se memorandum o suradnji dvaju ministarstava potpiše na zajedničkoj sjednici hrvatske i slovenske vlade idućeg petka na Brijunima. Suradnja dviju država na području znanosti i obrazovanja vrlo je dobra i došlo je vrijeme za nove zajedničke projekte, ocijenio je Primorac nakon sastanka. Kao posebno perspektivna područja gdje bi se Slovenija i Hrvatska mogle udružiti u znanstveno-istraživačkim i obrazovnim projektima naveo je istraživanja u biotehnologiji, biomedicini, nanoznanosti, ekologiji i informatici.

LJUBLJANA - Kabinet slovenskog premijera Janeza Janše potvrdio je popodne za slovensku agenciju STA da će se zajednička sjednica vlada Slovenije i Hrvatske održati idućeg petka na Brijunima. Slovenski mediji prenijeli su u petak izjavu hrvatskog premijera Ive Sanadera da će ta sjednica imati povijesni značaj i ponovo potvrditi prijateljstvo dviju država, ali dodaju da program sjednice još nije poznat. Prema najavama koje su premijeri Janša i Sanader dali prilikom svog neformalnog susreta u Portorožu 14. svibnja, na sjednici će se potpisati konvencija o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, te izjava o izbjegavanju incidenata.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks boravit će 6. i 7. lipnja u službenom posjetu pokrajini Baden-Wuerttemberg na poziv predsjednika parlamenta te njemačke savezne pokrajine Petera Strauba, priopćeno je iz Hrvatskog sabora. Šeks i Straub, koji je ujedno predsjednik Odbora regija Europske unije, susret će se 6. lipnja, a istog dana predsjednika Sabora primit će i ministar Državnog ministarstva za europska pitanja Willi Stachele te ministar gospodarstva Horst Mehriander s izaslanstvom njemačkih gospodarstvenika.

ZAGREB - Izvješće glavne tužiteljice ICTY-a Carle del Ponte Vijeću sigurnosti UN-a, čije je objavljivanje sama tužiteljica najavila za danas, neće biti objavljeno prije 7. lipnja, potvrđeno je iz ureda glasnogovornice Tužiteljstva. Odluka o odgodi objave izvješća donesena je danas, navedeno je iz haškog ureda, bez navođenja razloga za takvu odluku. Prije je najavljeno da će Del Ponte 6. lipnja s izvješćem upoznati predsjedavajućeg Vijeća ministara EU, luksemburškog ministra vanjskih poslova Jeana Asselborna, što je mogući razlog odgode. Del Ponte je u četvrtak navečer na zajedničkoj konferenciji za novinare s premijerom Ivom Sanaderom u Zagrebu, kazala kako "misli da će izviješće biti objavljeno sutra".

ZAGREB - Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Luksemburga, zemlje predsjedateljice EU-om, Eldar Subašić opovrgnuo je vijest agencije Reuters da će se pitanje početka pregovora o pristupu Hrvatske Europskoj uniji pomaknuti za jesen, izvješćuje hrvatska redakcija postaje BBC. Postaja navodi da je Subašić za BBC najavio da će glavna haška tužiteljica u ponedjeljak izvijestiti luksemburško predsjedništvo o svojim dojmovima iz Zagreba te da će nakon tog razgovora, luksemburško predsjedništvo odlučiti treba li doći do novog sastanke Radne skupine za Hrvatsku, ili će se pitanje hrvatske kandidature uvrstiti na dnevni red sljedećeg summita.

ZAGREB/VILNIUS - Hrvatska bi na idućem summitu NATO-a mogla biti pozvana da mu se priključi, izjavio je u petak litavski ministar obrane Gediminas Kirkilas, a prenosi agencija France presse. "Posve je moguće da Hrvatska bude pozvana da se priključi NATO-u na njegovu idućem summitu", rekao je Kirkilas nakon sastanka u Vilniusu s hrvatskim ministrom obrane Berislavom Rončevićem, dodaje agencija. Za taj summit još nije određen datum ni mjesto održavanja, no prema izvorima iz Bruxellesa vjerojatno će se održati krajem 2006. ili početkom 2007. godine.

WASHINGTON - Hrvatska je u proteklih godinu dana pojačala napore u borbi protiv trgovine ljudima, kaže se u izvješću američkog State Departmenta objavljenom u petak, čime je Hrvatska uklonjena s popisa zemalja na koje se posebno motri jer ne pokazuju dovoljno napora u suzbijanju toga zla. Hrvatska je u ovogodišnjem izvješću koje obuhvaća razdoblje od travnja 2004. do ožujka 2005. smještena u skupinu zemalja koje čine značajne napore u borbi protiv trgovine ljudima i skinuta je s popisa zemalja na koje se posebno motri, na kojem se našla u prošlogodišnjem izvješću. "Tijekom razdoblja obuhvaćenog izvješćem, Hrvatska je počela intenzivirati napore u suzbijanju trgovine ljudima i poduzela početne mjere da poboljša svoje djelovanje protiv trgovine", kaže se u izvješću State Departmenta.

ZAGREB - Odvjetnik Čedo Prodanović, branitelj generala Ivana Čermaka pred Haškim sudom (ICTY), izjavio je u petak kako smatra da se kritike suca Kevina Parkera zbog sporog odvijanje priprema za suđenje nisu odnosile na obranu već na tužitelja. "U predraspravnoj fazi postupka obrana samo reagira na poteze tužitelja a mi smo u tome poštivali sve rokove pa ne možemo biti odgovorni za nedovoljni napredak u pripremama za suđenje", izjavio je Prodanović u telefonskom razgovoru. Predraspravni sudac Parker je u srijedu na statusnoj konferenciji konstatirao kako je ostvaren "nedovoljan napredak u pripremama za suđenje, u odnosu na prethodnu konferenciju prije 120 dana, te kako mu izgleda da predmet izmiče kontroli, da se nasukava".

ZAGREB/BRUXELLES - Visoki predstavnik Europske unije za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana podupro je u petak odluku vojnih snaga EU-a u BiH (EUFOR) o smjeni načelnika Glavnog stožera Vojske Republike Srpske generala Novaka Đukića. General Đukić mora odgovarati za incidente koji su se dogodili u travnju prilikom davanja prisege na Manjači, stoji u Solaninu priopćenju. U zajedničkom priopćenju, koje su u petak objavili zapovjedništvo EUFOR-a i Stožera NATO-a u Sarajevu, navodi se kako su generali David Leakey i Steven Schook odluku donijeli ocijenivši da je general Đukić odgovoran za propuste koji su se dogodili 16. travnja, kada je veći broj novaka Vojske RS-a prisegnuo RS-u umjesto BiH.

SARAJEVO - Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Paddy Ashdown podržao je u petak smjenu generala Novaka Đukića s dužnosti načelnika Glavnog stožera Vojske Republike Srpske upozorivši istodobno kako je predsjedatelj Predsjedništva BiH Borislav Paravac potpuno podcijenio ozbiljnost izgreda zbog kojih je ova mjera izrečena. Đukić je s dužnosti smijenjen odlukom zapovjednika EUFOR-a generala Davida Leakeyja i zapovjednika stožera NATO-a u BiH generala Stevena Schooka zbog odgovornosti za izgrede koji su se zbili pri polaganju prisege novaka VRS 14. svibnja.

MOSTAR - Dan uoči Sabora HDZ-a BiH, zakazanog za subotu, u središnjici te stranke u Mostaru u petak je javno potvrđeno postojanje novih nesuglasja u vezi kandidature Dragana Čovića (kojeg optužnica tereti za korupciju) za novog predsjednika HDZ-a BiH. Aktualni predsjednik HDZ-a BiH Bariša Čolak izjavio je u petak na konferenciji za novinare kako je u četvrtak kasno navečer Predsjedništvo stranke preglasavanjem odlučilo kandidirati Čovića za predsjednika HDZ-a BiH na sutrašnjem stranačkom saboru. Čolak je objasnio kako je Čović uporno tražio da se predsjedništvo HDZ-a BiH izjasni za njegovu službenu kandidaturu, čemu se otvoreno protivio dio članova stranačkog predsjedništva.

JERUZALEM - Izraelski premijer Ariel Sharon i palestinski predsjednik Mahmud Abas trebali bi se sastati u Jeruzalemu 21. lipnja, što će biti prvi sastanak najviših izraelskih i palestinskih dužnosnika u Svetom gradu, priopćio je u petak Sharonov ured. "Premijer Ariel Sharon nazvao je čelnika palestinskih vlasti (Mahmuda Abasa) da mu poželi brzo ozdravljenje i poručio mu da s nestrpljenjem očekuje susret s njime u Jeruzalemu 21. lipnja", navodi se u priopćenju. Palestinska strana sastanak još nije potvrdila. Abas je u četvrtak bio u Ammanu na liječničkim pretragama.

BAGDAD - Operacija "Munja" pokrenuta u nedjelju dala je prve rezultate u Bagdadu gdje je broj atentata smanjen, iako se nasilje u petak nastavilo na sjeveru zemlje. Od nedjelje je broj atenata bitno manji u Bagdadu u usporedbi s prethodnim posebno krvavim tjednima. "Od početka operacije uhićeno je više od 700 terorista i 28 je ubijeno, a zaplijenjene su ogromne količine oružja", rekao je u četvrtak jedan neimenovani dužnosnik ministarstva unutrašnjih poslova. Precizirao je da operacija "nije vremenski ograničena". U operaciji je sudjelovalo 40.000 vojnika i policajca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙