FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 6. svibnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30sati.
ZAGREB, 6. svibnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

RAMALLAH - Prema neslužbenim rezultatima objavljenim u petak vladajući pokret Fatah, palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa, pobijedio je u 52 od 84 općine na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze, a Hamas je na jučerašnjim općinskim izborima za sada dobio prevlast u 24 općine, izvijestilo je u petak palestinsko Izborno povjerenstvo. No, Hamas je na općim izborima osvojio velik broj glasova u ključnim urbanim središtima Zapadne obale i pojasa Gaze, poput Rafaha, Beit Lahiye, Bureija i Qalqilyje, što je pokazatelj mogućeg dobrog uspjeha na predstojećim parlamentarnim izborima u srpnju, što bi, smatraju promatrači, moglo pokvariti Abbasove mirovne napore.

LONDON - Svjetski čelnici uputili su u petak čestitke britanskom premijeru Tonyju Blairu na povijesnoj, trećoj zaredom, pobjedi na parlamentarnim izborima održanim u toj zemlji. "Iskrene čestitke za vaš rođendan te na trećoj uzastopnoj pobjedi na jučerašnjim parlamentarnim izborima. Vjerujem da vam je ovo najljepši rođendanski poklon. Od srca vam želim puno uspjeha, te privatne i poslovne sreće u objema vašim zadaćama (vodstvu G8 i predsjedanjem EU-om). Možete i dalje računati na moju potporu", kaže se u čestitki što ju je uputio njemački kancelar Gerhard Schroeder. Čestitke su uputili i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso, francuski predsjednik Jacques Chirac i drugi svjetski državnici.

VARŠAVA - Poljski predsjednik Aleksandar Kwasniewski potvrdio je u petak da će odbiti ostavku vlade nakon glasovanja parlamenta u četvrtak i sazvati parlamentarne izbore u ustavnom roku između 25. rujna i 16. listopada. "Poljskoj treba vlada (do izbora). Ova sadašnja možda nema čvrste parlamentarne temelje, ali mora se pozabaviti s nekoliko započetih problema", kazao je Kwasniewski na poljskom državnom radiju. Došavši na vlast 2. svibnja 2004. umjesto Leszeka Millera, premijer Marek Belka je objavio namjeru da ostane na tom položaju samo godinu dana. "Raspravljat ćemo, predstaviti naše argumente", rekao je Kwasniewski dajući naslutiti da će odbiti ostavku izvršnog tijela.

VARŠAVA - Poljski predsjednik Aleksander Kwasniewski u petak je izjavu službenog Kremlja, koji je u četvrtak zanijekao sovjetsku okupaciju baltičkih zemalja nakon Drugog svjetskog rata, nazvao "povijesno neopravdanom i moralno sramotnom". Svi jako dobro znamo da su baltičke zemlje tada izgubile neovisnost na nekoliko desetljeća i to se ne može objasniti nikakvim opravdanim pravnim razlogom, kazao je poljski predsjednik. Na proslavu pobjede nad nacizmom 9. svibnja u Moskvi, uz mnoge zapadne čelnike doputovat će i poljski predsjednik, no zbog bolnih sjećanja na sovjetsku okupaciju predsjednici Estonije i Litve neće ondje predstavljati svoje zemlje.

LJUBLJANA - Zbog kritika kako Dan pobjede nad fašizmom želi pretvoriti u dan žalosti slovenska vlada u posljednji je trenutak pristala na izmjenu glazbenog programa središnje državne proslave - umjesto Mozartova "Requiema" izvest će se Beethovenova "Eroica". Proslava će se održati u ponedjeljak u Cankarevom domu u Ljubljani. Zbog prvotne namjere da se na svečanosti izvede Mozartov "Requiem" neki su slovenski političari bili šokirani jer drže da bi tako vlada dala povod razmišljanjima kako zbog svojih rezervi o značenju pobjede nad nacifašizmom proslavu pobjede želi pretvoriti u dan žalosti, piše u petak ljubljanski dnevni list "Dnevnik".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙