FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tečaj eura stabilan nakon velikih prodaja zbog izjava talijanskog ministra

LONDON, 3. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Tečaj eura podigao se u petaks najniže razine prema dolaru u zadnjih osam mjeseci nakon što sutrgovci devizama zaustavili velike prodaje europske valute potaknuteizjavama talijanskog ministra za socijalnu skrb.
LONDON, 3. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Tečaj eura podigao se u petak s najniže razine prema dolaru u zadnjih osam mjeseci nakon što su trgovci devizama zaustavili velike prodaje europske valute potaknute izjavama talijanskog ministra za socijalnu skrb.

Tržište deviza i nadalje je pod pritiskom neizvjesnosti oko buduće političke i ekonomske stabilnosti u Europi nakon ovotjednog odbijanja Europskog ustava u Francuskoj i Nizozemskoj, dvjema osnivačicama EU-a.

Samo još pojačavši te zabrinutosti, euroskeptični talijanski ministar Roberto Maroni za dnevni list Repubblica izjavio je da bi Italija trebala izaći iz eurozone i ponovno uvesti liru. Euro je zakratko izgubio gotovo 0,75 američkih centi na vrijednosti, reagirajući na taj članak.

Također je kazao da je predsjednik Europske središnje banke Jean-Claude Trichet jedan od glavnih odgovornih za "propast eura". Euro se "pokazao neadekvatnim u uvjetima usporavanja rasta gospodarstva, gubitka konkurentnosti i krize zapošljavanja", izjavio je.

"Nesumnjivo je to bio vrlo interesantan naslov, no on je politički pristran", kazao je Paul Mackel, valutni strateg pri ABN Amro-u. "Tržište sada očekuje podatke o zaposlenosti u SAD-u i ulagači ne žele prodavati euro prije nego što vide taj podatak".

Tečaj eura podigao se s jučerašnje najniže razine u zadnjih osam mjeseci prema dolaru od 1,2157 dolara, na 1,2277 dolara. U odnosu na jen dobio je nekih 0,3 posto na vrijednosti, pa stoji 132,5 jena.

Unatoč posljednjim korekcijama eura koje su spustile njegov tečaj 15 posto ispod rekordne vrijednosti prema dolaru zabilježene u prosincu lani, euro je još gotovo 40 posto skuplji u odnosu na najnižu razinu zabilježenu 2000.

Nakon tjedna punog zabrinutosti oko ekonomskih i političkih izgleda u Europi, ulagači su sve oprezniji uoči podatka o američkom tržištu rada, koji bi mogao utjecati na odluku američke središnje banke o kamatnim stopama. Očekuje se da 185.000 novootvorenih radnih mjesta u svibnju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙