FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najviši tečaj dolara prema euru u zadnja tri tjedna

LONDON, 9. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Tečaj dolara dosegnuo je uponedjeljak na deviznim tržištima najvišu razinu u protekla tri tjednaprema euru, dobivši podršku od iznenađujuće snažnog porastazaposlenosti u SAD-u što je umanjilo zabrinutosti oko znakovausporavanja rasta najvećeg svjetskog gospodarstva.
LONDON, 9. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Tečaj dolara dosegnuo je u ponedjeljak na deviznim tržištima najvišu razinu u protekla tri tjedna prema euru, dobivši podršku od iznenađujuće snažnog porasta zaposlenosti u SAD-u što je umanjilo zabrinutosti oko znakova usporavanja rasta najvećeg svjetskog gospodarstva.

Do podneva je tako euro oslabio 0,2 posto prema dolaru na 1,2822 dolara. Tečaj dolara ojačao je i na 105,35 jena, a poskupio je i prema britanskoj funti, kojom se trguje po 1,8836 dolara. Dolar košta i 1,2075 švicarskih franaka.

Snažan rast broja novootvorenih radnih mjesta u SAD-u tijekom ovogodišnjeg travnja, za 274.000 prema očekivanih 100.000, smanjio je zabrinutosti ulagača vezane za gospodarsko usporavanje koje bi moglo natjerati američku središnju banku Fed na sporije podizanje kamatnih stopa. Više kamatne stope, naime, povećavaju atraktivnost ulaganja u američku imovinu.

Podršku dolaru dala je i šutnja iz Kine tijekom vikenda po pitanju čvrsto fiksiranog juana za dolar, čime su smanjene špekulacije među deviznim trgovcima o tome da bi Peking uskoro mogao odlučiti o aprecijaciji svoje valute.

"Podaci o zaposlenosti još podržavaju tečaj dolara, dok se špekulacije o aprecijaciji juana preko vikenda nisu razriješile", ocijenio je raspoloženje na tržištu Trevor Dinmore, valutni strateg Deutsche banka.

Očekuje se da britanska središnja banka kasnije tijekom dana na svom zasjedanju odluči ostaviti iste kamatne stope budući usporava rast osobne potrošnje u toj zemlji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙