FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Devizna tržišta u očekivanju podatka o američkom vanjskotrgovinskom manjku

LONDON, 11. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Tečaj dolara u srijedu se nadeviznim tržištima kretao u uskom rasponu prema najvažnijim svjetskimvalutama dok su trgovci devizama u očekivanju podatka o američkojvanjskotrgovinskoj razmjeni.
LONDON, 11. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Tečaj dolara u srijedu se na deviznim tržištima kretao u uskom rasponu prema najvažnijim svjetskim valutama dok su trgovci devizama u očekivanju podatka o američkoj vanjskotrgovinskoj razmjeni.

Do podneva je tečaj dolara oslabio 0,3 posto prema euru, koji stoji 1,2886 dolara. U odnosu na britansku funtu spustio se 0,5 posto, pa se funtom trguje po 1,8889 dolara. Švicarski franak poskupio je 0,4 posto, na 1,1989 franaka za dolar. Japanski jen poskupio je 0,6 posto, na 105,74 jena za dolar.

Neki analitičari drže da američki dolar i neće značajnije pojeftiniti ako američko ministarstvo trgovine kasnije tijekom dana objavi da je vanjskotrgovinski deficit SAD-a u travnju dosegnuo rekordnih 61,5 milijardi dolara.

"Iako očekujemo rekordni trgovinski deficit, njegov rast sada usporava. Očekivanja o tome već su uključena u cijenu dolara", izjavio je Adam Myers, strateg pri Societe Generale.

U fokusu ulagača na deviznim tržištima je i kineski juan. Tržište pozorno prati svaku izjavu službenog Pekinga o valutnoj politici u potrazi za signalom da će uskoro biti provedena njegova aprecijacija. Zamjenik guvernera kineske središnje banke u intervjuu za japanski Nihon Keizai list izjavio je da je Peking tehnički spreman za reformu valutne politike, no da je neće pokrenuti na postotak SAD-a. U izvješću kineske vlade pak stoji da bi aprecijacija juana za 3 do 5 posto prema dolaru ove godine mogla usporiti godišnji rast kineskog izvoza na manje od 10 posto, nakon lanjskoga skoka od 35,4 posto.

"Jen je najlikvidnija azijska valuta stoga mislim da će početna reakcija na aprecijaciju juana biti kupovine jena", smatra Jun Kitzawa iz Brown Brothers Harrimana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙