FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rast zaliha u SAD-u spustio cijene nafte ispod 47 dolara po barelu

LONDON, 19. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte pale su učetvrtak ispod 47 dolara po barelu, što je najniža razina u proteklatri mjeseca, nakon što je tjedno izvješće američke vlade pokazaloneočekivano snažan rast zaliha sirove nafte u SAD-u.
LONDON, 19. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte pale su u četvrtak ispod 47 dolara po barelu, što je najniža razina u protekla tri mjeseca, nakon što je tjedno izvješće američke vlade pokazalo neočekivano snažan rast zaliha sirove nafte u SAD-u.

Barel sirove nafte na američkom tržištu pojeftinio je na samo 46,88 dolara, nakon čega je blago poskupio na 47,15 dolara. Na londonskom je tržištu barel pojeftinio pet centi na 48,10 dolara.

Pad cijena potaknut je tjednim izvješćem američke vlade koje je pokazalo rast zaliha za čak 4,3 milijuna barela, na ukupno 334 milijuna barela, najvišu razinu od srpnja 1999., kada je barel bio gotovo 30 dolara jeftiniji. Poboljšana je i opskrba benzinom čije su zalihe porasle za 1,1 milijun barela.

Pokretač rasta zaliha bila je obilna ponuda OPEC-ove sirove nafte, posebno u Meksičkom zaljevu, i niska razina proizvodnje u rafinerijama na tom području zbog radova na održavanju.

"Uz pretpostavku da će proći još nekoliko tjedana prije no što rafinerije počnu raditi punim pogonom, vjerojatan je daljnji rast zaliha", zaključili su analitičari u PFC Energyju. "Tržište je proteklih tjedana zabilježilo značajan zaokret u smjeru pada cijena, što znači da možda ima prostora i za nastavak tog trenda", dodaju oni.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙