FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte pale nakon ocjene IEA da visoke cijene škode potražnji

LONDON, 11. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte pale su usrijedu nakon priopćenja Međunarodne agencije za energetiku (IEA) dasu slabljenje gospodarskog rasta i viši troškovi goriva usporili rastpotražnje za naftom u prvom tromjesečju ove godine.
LONDON, 11. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte pale su u srijedu nakon priopćenja Međunarodne agencije za energetiku (IEA) da su slabljenje gospodarskog rasta i viši troškovi goriva usporili rast potražnje za naftom u prvom tromjesečju ove godine.

Barel sirove nafte pojeftinio je na američkom tržištu 60 centi na 51,47 dolara. Na londonskom tržištu barel je oslabio 50 centi na 50,93 dolara.

Cijene su pale nakon što je IEA u mjesečnom izvješću o tržištu nafte ustvrdila da je rast potražnje u Kini, Europi i SAD-u u prvom tromjesečju bio manji nego što se očekivalo. Potražnja je u Kini u prvom tromjesečju prošle godine iznosila eksplozivnih 19,3 posto da bi u istom razdoblju ove godine usporila na 4,5 posto.

Usporavanje rasta znači da prognoze za potražnju u svijetu u četvrtom tromjesečju vjerojatno neće opteretiti zemlje-proizvođače kao što je bio slučaj u istom razdoblju prošle godine, ustvrdila je IEA.

Na pad cijena utjecala su i očekivanja da će tjedno izvješće američke vlade pokazati novi rast zaliha sirove nafte u SAD-u, koje su već sada na najvišoj razini u proteklih šest godina. Analitičari predviđaju da su zalihe sirove nafte porasle za 1,5 milijuna barela a zalihe benzina za 900 tisuća barela.

Američka vlada snizila je svoju procjenu o potražnji za naftom u SAD-u u drugom tromjesečju za 80 tisuća barela dnevno na ukupno 20,59 milijuna barela dnevno ali drži da bi se cijene sirove nafte mogle zadržati iznad 50 dolara po barelu i u 2005. i u 2006.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙