FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte stabilne iznad 51 dolara po barelu

LONDON, 9. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte zadržale su se uponedjeljak iznad 51 dolara po barelu a predsjednik OPEC-a, kuvajtskiministar za naftu šeik Ahmed al-Fahd al-Sabah kazao je da će kartel idalje proizvoditi gotovo punim kapacitetima, ignorirajući sustavformalnih kvota.
LONDON, 9. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte zadržale su se u ponedjeljak iznad 51 dolara po barelu a predsjednik OPEC-a, kuvajtski ministar za naftu šeik Ahmed al-Fahd al-Sabah kazao je da će kartel i dalje proizvoditi gotovo punim kapacitetima, ignorirajući sustav formalnih kvota.

Barel sirove nafte poskupio je na američkom tržištu 34 centa na 51,30 dolara. Na londonskom je tržištu barel poskupio 42 centa na 51,19 dolara.

Cijene su tako svega sedam dolara ispod rekordne prošlomjesečne razine iako je OPEC povećao proizvodnju kako bi osigurao stvaranje zaliha uoči očekivanog rasta potražnje u četvrtom tromjesečju. "Mislim da se sada proizvodi bez kvota", kazao je predsjednik OPEC-a, kuvajtski ministar za naftu šeik Ahmed al-Fahd al-Sabah.

Sada jedino Saudijska Arabija raspolaže značajnim rezervnim proizvodnim kapacitetima a saudijski su dužnosnici ustvrdili da je njihova zemlja prošle godine proizvodila nešto više od 9,5 milijuna barela dnevno, uz preostali rezervni kapacitet od 1,5 milijuna barela dnevno.

Predsjednik OPEC-a procijenio je da je Saudijska Arabija ovog mjeseca poveća proizvodnju na gotovo 10 milijuna barela dnevno.

Rast proizvodnje u članicama OPEC-a pridonio je rastu zaliha sirove nafte u SAD-u na 327 milijuna barela, što je najviša razina u proteklih gotovo šest godina. "Zalihe sirove nafte vjerojatno će i dalje rasti sve dok rafinerije najkasnije do kraja svibnja ne pojačaju proizvodnju benzina uoči ljetne sezone vožnje", kazao je Tony Nunan iz Mitsubishi Corp.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙