FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Očekivani rast potražnje potaknuo oporavak cijena nafte

LONDON, 20. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte oporavile su seu petak ponovno prekoračivši razinu od 47 dolara po barelu usprkosobjavi OPEC-a da će i dalje proizvoditi punim zamahom, zbog očekivanogsnažnog rasta potražnje u drugoj polovini godine.
LONDON, 20. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte oporavile su se u petak ponovno prekoračivši razinu od 47 dolara po barelu usprkos objavi OPEC-a da će i dalje proizvoditi punim zamahom, zbog očekivanog snažnog rasta potražnje u drugoj polovini godine.

Barel sirove nafte poskupio je na američkom tržištu 52 centa na 47,44 dolara, oporavivši se od pojeftinjenja u četvrtak ispod 47 dolara. Na londonskom je tržištu barel poskupio 42 centa na 48,30 dolara.

Predsjednik OPEC-a, kuvajtski ministar za naftu Ahmed al-Fahd al-Sabah izjavio je u petak da prognoze o rastu potražnje nagovješćuju da OPEC neće morati smanjivati proizvodnju na sastanku koji će biti održan sljedećeg mjeseca.

"Zasad ne vidimo razloga za smanjenje. Nema potrebe za smanjenjem, nastavit ćemo proizvoditi na istoj razini", kazao je al-Fahd al-Sabah.

Predsjednik OPEC-a kazao je da zalihe u članicama OECD-a pokrivaju potražnju za 53,8 dana, dodajući da OPEC neće imati ništa protiv rasta zaliha i na razinu 55-dnevne potražnje.

No, cijene je ojačala bojazan da zalihe naftnih proizvoda u svijetu neće biti dovoljne da pokriju vrhunac godišnje potražnje u zimskim mjesecima. Gospodarski rast potiče potražnju za dizelom a rafinerije bi mogle imati problema sa zadovoljavanjem jake potražnje za lož-uljem i dizelom.

Nadalje, rast cijena potaknuo je u štrajk u Totalovim rafinerijama u Francuskoj zbog ukidanja državnog blagdana. Trgovci će nestrpljivo očekivati i nastup predsjednika američke središnje banke Fed Alana Greenspana koji će na sastanku u New Yorku govoriti o energetskim pitanjima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙