FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Američki dolar nastavlja kliziti

LONDON, 5. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Američka valuta i nadalje jepod pritiskom na svjetskim deviznim tržištima kako se trgovci nisuskloni kladiti da bi američka središnja banka Fed mogla agresivnijepodizati kamatne stope ove godine.
LONDON, 5. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Američka valuta i nadalje je pod pritiskom na svjetskim deviznim tržištima kako se trgovci nisu skloni kladiti da bi američka središnja banka Fed mogla agresivnije podizati kamatne stope ove godine.

U četvrtak do podneva tečaj dolara oslabio je 0,3 posto prema euru, koji stoji 1,298 dolara. Spustio se i 0,12 posto u odnosu na švicarski franak, koji iznosi 1,1898 dolara za franak. Britanska funta ojačala je 0,23 posto, na 1,9037 dolara. Za toliko je na vrijednosti dobio i japanski jen, tako da se dolarom trguje po 104,35 jena.

Nade da bi Fed mogao ubrzati podizanje američkih kamatnih stopa do kraja godine radi suzbijanja inflatornih očekivanja splasnule su nakon što je Banka u utorak objavila priopćenje u kojem je ocijenila da su dugoročna inflatorna očekivanja ograničena.

Eksplozija pred britanskim konzulatom u New Yorku pritisnula je još više tečaj dolara, iako nakratko jer nije bilo žrtava ni većih šteta, tako da je tijekom jutra nadoknadio dio gubitaka prema švicarskom franku i euru.

Proteklih tjedana, pak, tečaj jena imao je 'vjetar u leđa' prema dolaru i ostalim azijskim valutama zbog rastućih očekivanja da će Kina popustiti kontrolu nad čvrsto fiksiranim tečajem kineskog juana tijekom Praznika rada (ovoga tjedna).

Jen je tako dosegnuo 104,15 jena za dolar u srijedu, što je najviša razina u zadnjih šest tjedana, no poslije je nešto oslabio nakon što je kineski ministar financija Jin Renquing izjavio kako intenzivne špekulacije o rastu juana otežavaju Kini da nastavi s reformom valutnog tečaja.

Bez obzira na to, analitičari ističu kako je oklijevanje Kine da dopusti špekulatorima ostvarivanje profita od promjena valutnih tečajeva dobro poznato pa mnogi savjetuju svoje klijente da zasad kupuju azijske valute.

"Izjave iz Kine mogle bi ograničiti špekulacije o aprecijaciji juana no mislim da će ulagači čekati do ovoga vikenda prije nego počnu zauzimati pozicije na tržištu", smatra Paul Robson, valutni strateg RBS Financial Marketsa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙