FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte pale nakon završetka štrajka u francuskim rafinerijama

LONDON, 23. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte pale su uponedjeljak nakon što je predsjednik OPEC-a, kuvajtski ministar zanaftu šeik Ahmed al-Fahd al-Sabah izjavio da ne vidi razloga zasmanjenje proizvodnje a velika europska naftna kompanija Totalnajavila nastavak rada u francuskim rafinerijama nakon završetkaštrajka.
LONDON, 23. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte pale su u ponedjeljak nakon što je predsjednik OPEC-a, kuvajtski ministar za naftu šeik Ahmed al-Fahd al-Sabah izjavio da ne vidi razloga za smanjenje proizvodnje a velika europska naftna kompanija Total najavila nastavak rada u francuskim rafinerijama nakon završetka štrajka.

Barel sirove nafte pojeftinio je na američkom tržištu 36 centi na 48,29 dolara. Na londonskom se tržištu cijena barela spustila 31 cent na 47,72 dolara.

Predsjednik OPEC-a izjavio je da naftni kartel nema ništa protiv toga da cijene OPEC-ove nafte padnu do raspona od 40 do 45 dolara po barelu, naglasivši da ne vidi razloga za smanjenje proizvodnje na sastanku zakazanom 15. lipnja. "Nema potrebe za smanjenjem proizvodnje, nastavit ćemo proizvoditi na sadašnjoj razini", izjavio je predsjednik OPEC-a.

Katarski ministar za naftu Abdulah al-Attiyah izjavio je pak u ponedjeljak da svjetske zalihe sirove nafte rastu prevelikom brzinom "O tome ćemo morati razgovarati na našem sljedećem sastanku", kazao je Attiyah a njegovom se mišljenju pridružio i venecuelanski ministar za naftu Rafael Ramirez.

Cijene su pale i nakon što je velika europska naftna kompanija Total objavila nastavak rada pet rafinerija u Francuskoj. Prošlog je tjedna kompanija zbog štrajka bila prisiljena zatvoriti pogone koji rafiniraju više od 900 tisuću barela dnevno. Total je najveći europski izvoznik benzina u SAD gdje potražnja za tim gorivom bilježi vrhunac upravo ljeti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙