FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro pod pritiskom problema u eurozoni

LONDON, 25. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Tečaj eura kretao se usrijedu tek neznatno iznad najniže razine u zadnjih sedam mjeseciprema dolaru kako ulagači sve zabrinutije prate krhko zdravljeeuropskog gospodarstva.
LONDON, 25. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Tečaj eura kretao se u srijedu tek neznatno iznad najniže razine u zadnjih sedam mjeseci prema dolaru kako ulagači sve zabrinutije prate krhko zdravlje europskog gospodarstva.

Do podneva se njegov tečaj gotovo i nije mijenjao prema dolaru, pa stoji 1,257 dolara. Istodobno, tečaj dolara bilježio je tek manje oscilacije i prema ostalim najvažnijim svjetskim valutama, zadržavši tako dobitke iz prethodnih dana. Tako britanska funta stoji 1,8265 dolara. U odnosu na švicarski franak dolarom se trguje po 1,2286 franaka. Tečaj dolara iznosi i 107,5 jena.

Njemački Ifo institut izvijestio je u srijedu o oštrom padu poslovnog povjerenja u Njemačkoj u svibnju, na najnižu razinu u protekle dvije godine, dok je u Italiji poslovna optimističnost na najnižim razinama od studenoga 2001.

Ti podaci nadovezuju se na u utorak objavljene OECD-ove snižene procjene rasta gospodarstva eurozone. Ta organizacija potiče Europsku središnju banku da snizi kamatne stope kako bi stimulirala domaću potražnju.

Znakovi problema u Europi potaknuli su ulagače da se preusmjere na postupno povećanje američkih kamatnih stopa i kupovine dolara.

"Čak i ako postoje neke sumnje u američki gospodarski rast, europsko gospodarstvo već usporava. A euru je teško zadržati dobitke u okruženju u kojemu je stopa rasta definitivno ispod one u SAD-u", kazao je Tom Vosa, analitičar Nacionalne australske banke u Londonu.

U međuvremenu, norveška kruna dosegnula je najvišu razinu prema euru u proteklih šest mjeseci od 8,0659 kruna za euro, budući ulagači očekuju porast kamatnih stopa u toj zemlji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙