FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tečaj dolara na najvišoj razini prema euru u zadnja dva tjedna

LONDON, 3. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Tečaj američkog dolaradotaknuo je u utorak na deviznim tržištima najvišu razinu prema euru uzadnja dva tjedna u očekivanju da će američka središnja bankanastaviti umjereno podizati kamatne stope kako bi suzbila inflacijuunatoč znacima usporavanja gospodarske aktivnosti.
LONDON, 3. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Tečaj američkog dolara dotaknuo je u utorak na deviznim tržištima najvišu razinu prema euru u zadnja dva tjedna u očekivanju da će američka središnja banka nastaviti umjereno podizati kamatne stope kako bi suzbila inflaciju unatoč znacima usporavanja gospodarske aktivnosti.

Do podneva je tako tečaj dolara dosegnuo najvišu razinu od polovine travnja prema euru, kojim se trguje po 1,2855 dolara. Dolar je ojačao blago i prema jenu, na 105,14 jena. Tečaj britanske funte iznosi 1,8932 dolara, dok se švicarskim frankom trguje po tečaju od 1,1993 franaka za dolar.

Analitičari smatraju da će Fed nastaviti podizati kamatne stope. Na svom zasjedanju u utorak Vijeće za operacije na otvorenome tržištu moglo bi povisiti ključnu američku kamatnu stopu osmi puta za redom i to za 0,25 postotnih bodova, na 3,0 posto. Tržišni sudionici očekuju i priopćenje Feda u potrazi za signalima budućeg smjera kretanja kamatnih stopa.

"U posljednjih šest tjedana bili smo svjedoci nalog porasta inflacije i podataka o usporavanja gospodarske aktivnosti stoga ima rezona za Fed da bude oprezan", izjavio je Ian Gunner, iz Mellon banke.

Slabiji od očekivanja američki gospodarski rast objavljen prošloga tjedna potaknuo je zabrinutosti da bi američka središnja banka mogla usporiti s podizanjem kamatnih stopa. Više kamatne stope znače veću atraktivnost inozemnog ulaganja u američku imovinu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙