FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte stabilne ispod 50 dolara po barelu

LONDON, 25. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte stabiliziralesu se u srijedu neposredno ispod razine od 50 dolara po barelu aočekivanja o novom rastu zaliha u SAD-u prigušila su spekulativnekupovine.
LONDON, 25. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte stabilizirale su se u srijedu neposredno ispod razine od 50 dolara po barelu a očekivanja o novom rastu zaliha u SAD-u prigušila su spekulativne kupovine.

Barel sirove nafte poskupio je na američkom tržištu 18 centi na 49,85 dolara nakon što je u utorak dobio 51 cent na cijeni zbog glasina o problemima u američkim rafinerijama. Na londonskom je tržištu barel ojačao 11 centi na 48,93 dolara, nadovezavši se na poskupljenje od utorka za 45 centa.

"Obujam trgovine na tržište je vrlo slab, ljudi očekuju podatke o zalihama", kazao je Tetsu Emori iz tokijskog Mitsui Bussan Futuresa.

Vijesti o zatvaranju dva pogona u najvećoj rafineriji u SAD-u, onoj ExxonMobil Corpa u Baytownu, potpirile su bojazni u vezi s opskrbom benzinom neposredno uoči Dana sjećanja na pale američke vojnike koji označava početak vrhunca ljetne sezone vožnje u SAD-u. Dužnosnici kompanije nisu željeli reći utječe li zatvaranje na cjelokupan rad rafinerije.

Očekuje se da će tjedno izvješće američke vlade pokazati rast zaliha za 1,2 milijuna barela dok bi zalihe benzina trebale porasti skromnijih 400 tisuća barela. No, analitičari tvrde da je njihova razina dovoljna za opskrbu tijekom čitavog ljeta.

"Moramo pomno pratiti tempo spuštanja razine zaliha benzina nakon predstojećeg vikenda i Dana sjećanja na pale američke vojnike ali čak i uz očekivani rast potražnje za benzinom u ovoj godini možemo se nositi s ljetnom potražnjom", ustvrdio je Emori.

Zalihe su porasle zahvaljujući pojačanoj proizvodnji u članicama OPEC-a koje proizvode na najvišoj razini u proteklih 25 godina. Jedan je izvor u OPEC-u u srijedu izjavio da su Saudijska Arabija i Kuvajt ovog mjeseca povećale proizvodnju za 200 tisuća barela dnevno, čime je ukupna proizvodnja naftnog kartela u svibnju porasla na 30,2 milijuna barela dnevno.

Ukupna proizvodnja 11-članog naftnog kartela mogla bi od srpnja porasti na 30,5 milijuna barela dnevno u okviru nastojanja OPEC-a da omogući gomilanje zaliha radi pokrivanja veće zimske potražnje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙