FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 24. travnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do9,30 sati.
ZAGREB, 24. travnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

VATIKAN

Hodočasnici i svećenici, predsjednici i patrijarsi, počeli su u nedjelju ujutro pristizati na Trg sv. Petra u Vatikanu kako bi prisustvovali inauguralnoj misi novog pape Benedikta XVI., tri tjedna nakon smrti njegovog prethodnika Ivana Pavla II. Očekuje se da će oko pola milijuna ljudi doći na Trg i okolne ulice kako bi čulo prvu javnu propovijed 78-godišnjeg Josepha Ratzingera otkad je postao poglavarom Katoličke crkve, a među njima će biti i oko 100.000 hodočasnika iz Papine rodne Njemačke. Među 160 državnih izaslanstava bit će i hrvatsko predvođeno predsjednikom Sabora Vladimirom Šeksom, u kojem su i potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor te pročelnik kabineta Predsjednika Republike Hrvoje Cvitanović.

TIKRIT

U dva samoubilačka napada automobilima-bombama na kompleks policijske akademije u iračkom gradu Tikritu u nedjelju je poginulo najmanje sedam osoba, a deseci su ranjeni, priopćila je policija. Jedan bombaš samoubojica dovezao se unutar kompleksa i detonirao bombu u automobilu dok je oko njega bilo mnoštvo policajaca, pri čemu je nekolicina njih poginula. Dok su drugi policajci i prolaznici žurili prema mjestu eksplozije kako bi pomogli žrtvama, u kompleks je ušao još jedan automobil, koji je potom eksplodirao, rekli su očevici. Liječnik u tikritskoj bolnici Mohammed Ayash rekao je kako je dovezeno sedam tijela poginulih, a da je ranjenih najmanje 26. Svi poginuli su policajci, dok među ranjenima ima i civila.

TOKIO

Japanski ministar vanjskih poslova Nobutaka Machimura pozdravio je u nedjelju susret kineskog predsjednika Hua Jintaa i japanskog premijera Junichira Koizumija, kojim je u subotu u Džakarti "probijen led" u procesu normalizacije odnosa između dviju zemalja, ali i zatražio od Pekinga prestanak protujapanskih prosvjeda. "Vrlo je važno da su vođe dviju zemalja potvrdile važnost japansko-kineskih odnosa, ne samo za te zemlje, već za cijelu Aziju i svijet", izjavio je Machimura za TV postaju Fuji. Na pitanje hoće li Koizumi odustati od redovnih godišnjih obilazaka hrama Yasukunija, koji Kina smatra simbolom militarističke prošlosti Japana, ministar je ponovio kako premijer stalno podsjeća kako je cilj posjet odavanje počasti onima koji su poginuli u ratu i molitva za mir.

BANGKOK

Dvojica policajaca su poginula, a još su trojica ranjena u eksploziji bombe na jugu Tajlanda u nedjelju, dan nakon što je tajlandska kraljica osudila one koji stoje iza 15-mjesečnog vala nasilja u zemlji. Eksplozija se dogodila nedaleko graničnog prijelaza prema susjednoj Maleziji u pokrajini Narathiwat, priopćila je policija. Riječ je o posljednjem u nizu bombaških napada za koje sigurnosni dužnosnici okrivljuju muslimanske separatiste i lokalne kriminalce. Od siječnja 2004. u napadima je poginulo više od 600 osoba. U televizijskom obraćanju naciji u subotu, kraljica Sirikit pozvala je Tajlanđane da se ujedine u borbi protiv nasilja na jugu zemlje zbog kojeg velike štete trpi unosna turistička industrija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙