FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 23. travnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do9,30 sati
ZAGREB, 23. travnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati

DŽAKARTA

Drugog i posljednjeg dana azijsko-afričkog summita u glavnom indonezijskom gradu, oko 200 državnih čelnika s dva kontinenta započelo je u subotu rasprave o jačanju suradnje među zemljama Azije i Afrike.

Na današnji će se dan također obilježiti 50. godišnjica prvog summita, tzv. Konferencija u Bandungu koja je okupila zemlje 'trećeg svijeta' u vrijeme Hladnog rata dok su mnoge još bile kolonije a čime je otvoren put za Pokret nesvrstanih 1961. godine.

Čini se da će najveću pažnju u subotu zaokupiti najavljeni susret japanskog premijera Junichira Koizumija i kineskog predsjednika Hu Jintaoa. Oni bi trebali doprinijeti popuštanju napetosti između dvije zemlje koje proizlaze iz brojnih povjesnih pitanja, a zbog kojih su odnosi Japana i Kine "potonuli" na samo dno.

DŽAKARTA

Zamjenik palestinskog premijera zatražio je od Indonezije da odredi posebnog izaslanika za Palestinu i da započne aktivnu ulogu u stvaranju mira na Bliskom istoku, izvijestili su u subotu indonezijski mediji prateći azijsko-afrički summit u Džakarti.

Nabil Šaat se na marginama summita sastao s indonezijskim predsjednikom Susilom Bambangom Yudhoyonoom. Prema riječima predsjedničkog glasnogovornika, Yudhoyono je s "odobravanjem reagirao na Šaatov poziv jer održava želju Indonezije da aktivno sudjeluje u pronalaženju riješenja za sukob u Palestini".

Također je od Šaata zatražio najnovije informacije glede primjene mirovnih smjernica, plana koji ima potporu EU, Rusije, UN-a i SAD-a, istaknuvši da Indonezija želi vidjeti Palestinu kao neovisnu državu.

ŠANGAJ

Francuski premijer Jean-Pierre Raffarin u subotu je u Šangaju ponovio da je Francuska "privržena cjelovitosti Kine", ne propustivši, međutim, reći da je dijalog jedini ispravni način riješavanja sporova.

"Francusko je stajalište uvijek bilo isto, radi se o načelu jedne Kine...i želja nam je da tu stratešku orijentaciju svi priznaju", kazao je Raffarin studentima na šangajskom sveučilištu.

Poručio je da Kina mora zajedno sa svojim susjedima osmisliti novu regionalnu "konstrukciju", te da svoje susjede mora uvjeriti u miroljubivost svoje uloge na svjetskoj sceni.

QUITO

Svrgnuti ekvadorski predsjednik Lucio Gutierrez izjavio je u petak navečer da je Nacionalni kongres, koji je u srijedu izglasao njegovu smjenu, djelovao protuzakonito.

U svojoj prvoj izjavi nakon svrgavanja, Gutierrez je članovima svoje stranke telefonski objasnio da nikada nije zanemarivao svoje predsjedničke dužnosti te da stoga nije bilo nikakvog razloga za njegovu smjenu. On je govorio iz brazilskog veleposlanstva u Qitou, gdje mu je dodijeljen politički azil, a Brazil sada pokušava ispregovarati njegovu sigurnu evakuaciju.

U međuvremenu je vlast preuzeo Alfredo Palacio koji već formira novu vladu i do sada je imenovao osam novih ministara u 15-članoj vladi. Prvo što je učinio je promjena vodstva policijskih i vojnih snaga.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙