FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SCG: Danas neće biti dodjele ordena Mihailoviću - tisak

BEOGRAD,9. svibnja(Hina) - Američka administracija podlegla jepritiscima Hrvatske i Bosne i Hercegovine i odlučila da orden kojegaje prije 57 godina američki predsjednik Harry Truman dodijelioDragoljubu Draži Mihailoviću ne bude dodijeljen njegovim potomcima uponedjeljak, na Dan pobjede nad fašizmom, piše beogradski dnevnik"Blic" od ponedjeljka, pozivajući se na neslužbene izvore.
BEOGRAD,9. svibnja(Hina) - Američka administracija podlegla je pritiscima Hrvatske i Bosne i Hercegovine i odlučila da orden kojega je prije 57 godina američki predsjednik Harry Truman dodijelio Dragoljubu Draži Mihailoviću ne bude dodijeljen njegovim potomcima u ponedjeljak, na Dan pobjede nad fašizmom, piše beogradski dnevnik "Blic" od ponedjeljka, pozivajući se na neslužbene izvore.

"Predstavnici SAD, kako tvrdi naš sugovornik koji je želio ostati anoniman, odgodili su predaju ordena, ali konačan datum uručenja Legije za zasluge još uvijek nije dogovoren. Na odluku američke administracije utjecalo je snažno protivljenje Hrvatske da se 'orden dodijeli četničkom vođi koji je predvodio kvinsliški pokret u Drugom svjetskom ratu'", piše "Blic" u tekstu s nadnaslovom "SAD podlegle pritiscima Hrvata".

Draži Mihailoviću, osuđenom i pogubljenom kao ratnom zločincu nakon Drugog svjetskog rata, Truman je orden dodijelio zbog spašavanja 500 američkih pilota tijekom tog rata, a dodjela ordena Mihailoviću, kako je naveo "Blic" u najavi o dodjeli ordena njegovim potomcima, čuvano je kao tajna zato što američka administracija "nije željela uvrijediti tadašnju komunističku vlast u Jugoslaviji".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙