FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Čičak: S Amerikancima dogovoreno da HV za 'Oluje' uđe u Banja Luku

BEOGRAD,18. svibnja(Hina) - S Amerikancima je bilo dogovoreno daHrvatska vojska uđe u Banja Luku 1995. godine, jer je u interesu SAD-abilo da se ukine Republika Srpska, izjavio je za "Večernje novosti" odsrijede Ivan Zvonimir Čičak, koji je u vrijeme akcije "Oluja" biopredsjednik Hrvatskog helsinškog odbora.
BEOGRAD,18. svibnja(Hina) - S Amerikancima je bilo dogovoreno da Hrvatska vojska uđe u Banja Luku 1995. godine, jer je u interesu SAD-a bilo da se ukine Republika Srpska, izjavio je za "Večernje novosti" od srijede Ivan Zvonimir Čičak, koji je u vrijeme akcije "Oluja" bio predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora.

"Ali, kada je tadašnji američki veleposlanik u Hrvatskoj Peter Galbraith vidio da je HV ostavila samo uski koridor kako bi srpsko stanovništvo moglo izbjeći i da je odmah nakon toga zatvarala prolaz da im onemogući povratak, HV koja je već bila stigla do Mrkonjić Grada, dobila je od Amerikanaca naređenje da stane, jer će ih, u protivnom, Amerikanci bombardirati iz zraka", prenosi list Čičkovu izjavu.

Čičak navodi da je po Srbima u zbjegu pucano, naročito oko Bosanskog Petrovca, pa ga je čak i prvi čovjek Glavnog stožera Zvonimir Červenko molio da HHO uloži službeni prosvjed, s obzirom da Červenko "nije u stanju zaustaviti zločine", navodi list. List, također, piše da nakon dokumenata koje je objavio list "24 sata" o ulozi SAD-a u akciji "Oluja", hrvatski premijer ima "više nego dobar razlog da, kako zna i umije, sruši teoriju glavne tužiteljice Carle del Ponte prema kojoj je 'Oluja' realizirana zahvaljujući udruživanju hrvatskog vojnog i političkog vrha u zločinački pothvat".

"Sanader tu misiju naprosto mora odraditi, da bi zaštitio sebe", piše list i dodaje da "prihvati li se tumačenje Carle del Ponte da je 'Oluju' zamislila i provela u djelo zločinačka organizacija, premijer je na vrhu na piramidi organizatora", te bi se uloge ratnih zapovjednika Markača, Čermaka i Gotovine tad "mogle svesti tek na operativce koji na terenu odrađuju ono što je naručeno negdje daleko".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙