FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Orden Mihailovićevoj kćeri uručen u tajnosti - Blic

BEOGRAD,10. svibnja(Hina) - Beogradski dnevni listovi kratko su i bezkomentara u utorak zabilježili dodjelu američkog priznanja četničkomvođi Draži Mihailoviću, uručenog u ponedjeljak u Beogradu njegovimpotomcima, a samo list "Blic", koji je i do sada šire izvještavao oovoj temi, komentira jučerašnju u tajnosti obavljenu dodjelu.
BEOGRAD,10. svibnja(Hina) - Beogradski dnevni listovi kratko su i bez komentara u utorak zabilježili dodjelu američkog priznanja četničkom vođi Draži Mihailoviću, uručenog u ponedjeljak u Beogradu njegovim potomcima, a samo list "Blic", koji je i do sada šire izvještavao o ovoj temi, komentira jučerašnju u tajnosti obavljenu dodjelu.

Američka administracija popustila je pod pritiscima Hrvatske i BiH i ponovila situaciju iz 1948. godine, kad je tadašnji predsjednik SAD-a Harry Truman odlikovao Dražu Mihailovića, ali orden nikad nije bio službeno uručen kako se ne bi zamjerili komunističkoj vladi tadašnje Jugoslavije, piše "Blic" u tekstu pod naslovom "Dražinoj kćeri orden u tajnosti".

List navodi kako je, "prema neslužbenim informacijama, doktorici Gordani Mihailović orden uručen u američkoj rezidenciji na Dedinju u strogoj tajnosti, a dodjeli odlikovanja, na njen zahtjev, nisu prisustvovali ni Dražin unuk Vojislav Mihailović, niti šef diplomacije SCG i lider SPO-a Vuk Drašković".

Komentirajući za list dodjelu priznanja, Vojislav Mihailović, također i potpredsjednik Srpskog pokreta obnove, rekao je kako mu je "drago da je istina izašla na vidjelo i pored toga što je orden obitelji predan u tajnosti zbog pritisaka Zagreba i Sarajeva". Mihailović inače tvrdi da su u Srbiji postojala dva antifašistička pokreta u Drugom svjetskom ratu, jedan partizanski predvođen Josipom Brozom Titom i drugi četnički, predvođen Mihailovićem.

Američko odlikovanje u ponedjeljak su u Beogradu kćeri Draže Mihailovića uručili američki veterani iz Drugog svjetskog rata. Odlikovanje mu je dodijeljeno zbog spašavanja više od 500 američkih avijatičara 1944. godine.

Mihailović je nakon završetka Drugog svjetskog rata osuđen i pogubljen 1946. godine kao ratni zločinac.

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija u ponedjeljak je u priopćenju izrazilo žaljenje zbog činjenice da su nadležne institucije SAD-a omogućile uručenje odlikovanja predsjednika Harryja Trumana nasljednicima četničkog vođe, osobito na dan obilježavanja pobjede nad fašizmom, istaknuvši kako je povijesna činjenica da četnički pokret nije imao ulogu u borbi anti-hitlerovske koalicije.

Neimenovani dužnosnik State Departmenta u ponedjeljak je za Hinu rekao kako ne postoji nikakva veza između uručivanja američkog odličja nasljednicima četničkog vođe Mihailovića, dodijeljenog prije više od pola stoljeća, i sadašnje američke politike. Dodjela tog odličja "nema utjecaja na američku politiku, koja se nije promijenila", ustvrdio je dužnosnik.

Među beogradskim dnevnim listovima jedino je list "Danas" izvijestio o reakcijama u Hrvatskoj i BiH na dodjelu ovoga priznanja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙