FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 17. svibnja 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti
ZAGREB, 17. svibnja 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti

ZAGREB - Povijesne činjenice ne bi smjele biti prepreka odnosima između Hrvatske i državne zajednice Srbije i Crne Gore ali onda se treba držati tih činjenica a ne povijesnih krivotvorina, izjavio je u utorak predsjednik Stjepan Mesić u vezi reakcija na odgodu njegova posjeta Beogradu. "Onaj tko je bio na strani fašizma i kvislinga, sigurno nije bio na strani antifašizma", rekao je Mesić. Bila je to reakcija na priopćenje Ministarstvo vanjskih poslova državne zajednice Srbije i Crne Gore u kojem se navodi da "povijesne činjenice ne mogu biti prepreka najboljim odnosima SiCG s Hrvatskom ili bilo kojom drugom državom" . Mesić je otkazao posjet Srbiji zbog nedjeljnog četničkog okupljanja na Ravnoj Gori, koje je bilo organizirano i izvedeno uz aktivnu podršku srbijanskih vlasti.

KABUL - Kriminalna skupina preuzela je odgovornost za otmicu Talijanke u ponedjeljak u Kabulu i zatražila oslobađanje nekoliko svojih članova iz zatvora, izjavio je u utorak dužnosnik policije u Kabulu. "Kriminalna skupina Tela Mohammed stupila je s nama u kontakt i preuzela odgovornost za otmicu Talijanke", kazao je Abdul Jamil, direktor kriminalističkog istražnog ureda policije u Kabulu. "Skupina je predložila oslobađanje taokinje u zamjenu za slobodu svojih vođa Tele Mohammeda i Omare Khana te drugih uhićenih članova", dodao je on. Clementina Cantoni (32) radila je za nevladinu organizaciju Care International.

SARAJEVO - Bosna i Hercegovina ponovo je ušla u razdoblje političke krize nakon što su predstavnici bosanskih Srba u ponedjeljak odbili prihvatiti novi ustroj policijskih snaga u toj zemlji, navode u utorak sarajevski mediji. "Izgubljena je velika prilika i građani ove zemlje platiti će visoku cijenu, uključujući i građane Republike Srpske", izjavio je Visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown objavljujući u ponedjeljak navečer propast pregovora o preustroju policije, u kojima su sudjelovali gotovo svi značajniji politički lideri. Preustroj policije zajedno s donošenjem zakona o javnom radio-televizijskom sustavu temeljni su uvjeti na čijem ispunjenju inzistira Europska komisija prije nego što dade suglasnost za početak pregovora o stabilizaciji i pridruživanju s BiH.

ISLAMABAD - Činjenica da Newsweek opoziva svoj članak o obezvređivanju Kurana u američkom zatvoru u Guantanamu nije smirila bijes muslimana, upozorio je u utorak jedan visoki dužnosnik pakistanske koalicije Muttahida Majlis-e Amal (MMA). "Oni koji su napisali i objavili taj članak u Newsweeku moraju biti javno kritizirani i kažnjeni", rekao je zamjenik glavnog tajnika MMA-a Liaqat Baloch. On smatra da je ta afera "konspiracija produbljivanja jaza između islama i kršćanstva nakon atentata 11. rujna 2001. u Sjedinjenim Državama". "Radi se o novom pokušaju židova da pokrenu borbu između muslimana i kršćana", optužio je Baloch.

PEKING - Kina je demantirala u utorak informaciju japanskog tiska prema kojoj ju je Sjeverna Koreja tražila da dogovori posjet američke državne tajnice Condoleezze Rice Pjongjangu radi deblokiranja šestostranih pregovora. Japanski dnevni list Nihon Keizai Shimbun (Nikkei) piše da je sjevernokorejski zahtjev tajnici Rice prenio kineski ministar vanjskih poslova Li Zhaoxing u telefonskom razgovoru prošlog petka. Pjongjang od ljeta 2004. odbija nastavak šestostranih pregovora o svojim civilnim i vojnim nuklearnim programima sa Sjedinjenim Državama, Kinom, Južnom Korejom, Japanom i Rusijom.

MOSKVA - Najmanje 745 osoba je ubijeno u pobuni u Andižanu na istoku Uzbekistana i u represiji koja je uslijedila, piše u utorak ruski list Izvjestija, pozivajući se na uzbekistansku oporbenu stranku Ozod dekhkonlar (Slobodni seljaci). Članovi te stranke na terenu su išli od kuće do kuće u Andižanu kako bi doznali broj žrtava, izvijestio je list i dodaje da se na tom popisu od ponedjeljka navečer nalazi 745 imena.

VLADIKAVKAZ - Suđenje jedinom preživjelom od 32 pripadnika pročečenske postrojbe, koja je otela više od 1.100 osoba u školi u Beslanu u rujnu prošle godine, počelo je u utorak u Vladikavkazu, glavnom gradu Sjeverne Osetije, 20 km od Beslana. Nurpaši Kulajev (24) priveden je 3. rujna u blizini škole kad su ga policajci spasili od bijesne gomile pronašavši ga skrivena ispod kamiona. Odgovornost za otmicu 1.128 osoba izvedenu u Beslanu od 1. do 3. rujna 2004. preuzeo je čečenski radikalni ratni vođa Šamil Basajev.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙