FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 16. svibnja 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijetado 12,30 sati
ZAGREB, 16. svibnja 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati

VARŠAVA - Predstavnici 46 zemalja članica Vijeća Europe, među kojima je 22 predsjednika država i 13 premijera okupili su se u ponedjeljak u Varšavi na dvodnevnom summitu na kojem će razgovarati o budućnosti te paneuropske organizacije. Prvi put u povijesti na jednom su se sastanku na vrhu najstarije političke organizacije u Europi okupili najviši dužnosnici svih europskih zemalja, osim Bjelorusije, i predstavnici pet zemalja promatrača - SAD, Meksika, Kanade, Japana i Svete Stolice. Hrvatsko izaslanstvo predvodi predsjednik Vlade Ivo Sanader koji će se sudionicima obratiti tijekom prve plenarne sjednice kao 13. govornik.

PARIZ - Službena kampanja u Francuskoj za referendum 29. svibnja o ustavnom sporazumu EU počinje u ponedjeljak, dva tjedna prije glasovanja čiji je ishod vrlo neizvjestan. Osam stranaka koje su osvojile najmanje pet posto na europskim izborima 2004. sudjelovat će u toj kampanji: desnica na vlasti UMP, stranka centra UDF, socijalisti i komunisti, Zeleni, Pokret za Francusku, Okupljanje za Francusku i ekstremno desni Nacionalni front. U dva tjedna koji slijede predsjednik Jacques Chirac i vlada intenzivirat će napore kako bi ustav bio prihvaćen, ali mobilizirat će se i protivnici posebno bivši socijalistički premijer Laurent Fabius.

ANDIŽAN - Više od 70 osoba je ubijeno u pucnjavi u petak u Andižanu i uhićeno je 70 "organizatora nemira", rekao je u ponedjeljak jedan uzbekistanski dužnosnik u Andižanu, pozivajući se na podatke uzbekistanskog ministra unutarnjih poslova Azakia Almatova. Almatov je iznio te podatke u nedjelju tijekom susreta glavnih uzbekistanskih dužnosnika, rekao je taj neimenovani dužnosnik koji je sudjelovao na sastanku. Podaci o broju mrtvih su bitno niži od navoda svjedoka koji govore do namanje 600 mrtvih čija su tijela vidjeli u jednoj školi i mrtvačnici Andižana.

KANDY - Predsjednica Šri Lanke Shandrika Kuamratunga otvorila je u ponedjeljak summit donatora koji bi trebao riješiti pitanje koordiniranja bilateralne i multilateralne pomoći otoku koji je stradao nakon tsunamije od 26. prosinca prošle godine. Kumaratunga je minutom šutnje u počast 31.000 stradalih stanovnika Šri Lanke otvorila dvodnevnu konferenciju u gradu Kandy. U kataklizmi je poginulo ukupno više od 200.000 osoba. Taj sastanak stotinjak izaslanika zemalja donatora i međunarodnih organizacije, vlada Šri Lanke doživljava kao potvrdu pomoći od obećane 2 milijarde dolara.

SOFIJA - Cijena odgode pristupa Bugarske Europskoj uniji za godinu dana iznosila bi 800 milijuna eura, izjavila je u ponedjeljak u emisiji televizijske postaje bTV bugarska ministrica za europska pitanja Meglena Kouneva. Dobro je poznat fenomen "što si dulje izvan EU-a, to se više produbljuje razlika u odnosu na njezine članice", naglasila je bugarska ministrica, naglasivši da Bugarska ima priliku obraniti domaće tržište u slučaju značajnijih problema.

RIM - Talijanski sindikati zahtijevaju ostavku premijera Silvija Berlusconija nakon stravičnih brojki o smanjenju gospodarskih aktivnosti u Italiji, piše u ponedjeljak rimski list "La Repubblica". "Vlada mora podnijeti ostavu za dobrobit zemlje, jer nas na području gospodarstva najgore tek čeka", izjavio je u razgovoru za rimski list šef najjačeg udruženja talijanskih sindikata CGIL Guglielmo Epifani, otklonivši poziv talijanskog premijera sindikatima i poslodavcima da sudjeluju u razgovorima čiji bi cilj bilo rješavanje krize.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙