FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 9.30 sati

ZAGREB, 20. travnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti do 9.30 sati
ZAGREB, 20. travnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti do 9.30 sati

LONDON

Iran će prekinuti pregovore s trima članicama EU, ako njegovi prijedlozi za kompromisom ne budu prihvaćeni kao temelj za buduće pregovore, rekao je voditelj Iranskog vrhovnog nacionalnog vijeća sigurnosti Hassan Rowhani u izjavi objavljenoj u srijedu. Rowhani je rekao kako će Iran napustiti pregovore s Velikom Britanijom, Francuskom i Njemačkom ako se uskoro ne postigne "osjetan napredak". Europska trojka ponudila je Iranu političke i gospodarske poticaje ako prekine svoj program obogaćivanja urana. Iran tvrdi da njegov nuklearni program služi isključivo za proizvodnju električne energije i da nema nikakvih namjera izraditi nuklearnu bombu. Rowhani nije iznio pojedinosti iranskog kompromisnog prijedloga, ali iz diplomatskih se krugova čuje kako Teheran želi nastavak rada jednog manjeg pogona za obogaćivanje urana i mogućnost da u njega ugradi desetke tisuća centrifuga kojima bi mogao proizvoditi velike količine goriva s obogaćenim uranom.

TOKIO

U snažnom potresu preliminarne magnitude 5,8 stupnjeva koji je pogodio rano u srijedu japanski južni veliki otok Kyushu ozlijeđeno je najmanje 13 osoba, a potres je pogodio područje oko grada Fukuoke, udaljenog 900 kilometara jugozapadno od glavnog grada Tokija, izvijestila je Japanska meteorološka agencija. Prije tog potresa, nakon kojeg su uslijedila dva manja podrhtavanja tla, nije bilo izdano upozorenje o tsunamiju. U prefekturi Fukuoka najmanje je 13 osoba ozlijeđeno, rekao je novinarima tajnik šefa kabineta Hiroyuki Hosoda, ne dajući više detalja. Promet je bio zaustavljen na nekim autocestama u regiji, a služba vlakova velikih brzina bila je ometena, javio je NHK. Meteorološka agencija objavila je da su dva manja podrhtavanja bila magnitude 4,6 i 4,5 stupnjeva, a središte prvog potresa bilo je oko 14 kilometara ispod morskog dna blizu otoka Genkaijima, koji je pretrpio najveću štetu u potresu jačine sedam stupnjeva krajem ožujka u kojem je poginula jedna osoba, dok je 500 osoba bilo ozlijeđeno.

LIMA

Najmanje su 23 osobe poginule, a 27 ih je ozlijeđeno kada je u utorak autobus naglo skrenuo sa izrovanog puta i pao u dubok kanjon u peruanskim središnjim Andama, što je četvrta teška prometna nesreća u ovom tjednu u toj zemlji, izvijestila je policija. Nesreća se dogodila blizu grada Huaraza, udaljenog oko 482 kilometra sjeverno do glavnog grada Lime iz kojeg je autobus krenuo prevozeći lokalno stanovništvo. Viši policijski dužnosnik koji nije želio biti imenovan rekao je da su u nesreći najmanje 23 osobe poginule, te da je autobus skrenuo sa oštećene ceste i pao u 500 metara dubok kanjon. Točan uzrok nesreće još nije poznat, dodao je on.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙