FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte blizu 52 dolara po barelu

LONDON, 29. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte stabiliziralesu se u petak blizu 52 dolara po barelu nakon što su trgovcipreusmjerili pozornost na manje ohrabrujuće podatke o gospodarskomrastu u SAD-u.
LONDON, 29. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte stabilizirale su se u petak blizu 52 dolara po barelu nakon što su trgovci preusmjerili pozornost na manje ohrabrujuće podatke o gospodarskom rastu u SAD-u.

Barel sirove nafte pojeftinio je na američkom tržištu 15 centi na 51,62 dolara nakon kratkotrajnog poskupljenja u četvrtak navečer kada je zabilježio 51,77 dolara. Na londonskom je tržištu barel pojeftinio 34 centa na 52,14 dolara nakon što je u četvrtak navečer dosegnuo 52,48 dolara.

Bojazni da će visoke cijene nafte naškoditi gospodarskom rastu dodatno su ojačane podatkom američke vlade da je rast američkog BDP-a u prvom tromjesečju 2005. zabilježio najnižu stopu u protekle dvije godine od 3,1 posto, ne dosegnuvši prognoze analitičara od 3,6 posto.

"Ključ održivo niskih cijena jest kontinuirana dostupnost novih barela nafte i novi signali o sporom rastu, kao što su podaci američke vlade od četvrtka koji pokazuju rast BDP-a sporiji od očekivanog", ističu analitičari brokerske kuće Refco.

"Nastavi li se trend korekcije naniže prognoza za rast globalnog gospodarstva u ovoj godini kakvom smo sada svjedoci, moguć je pad cijena nafte prema rasponu od 45 do 50 dolara po barelu", ističu u Refcu.

"No, još nismo izvan opasnosti kada je u pitanju benzin s obzirom na tipičan vrhunac cijena u proljetnoj sezoni na pragu ljetne sezone vožnje", dodaju analitičari.

Uz bojazni da bi zalihe benzina mogle biti prenapregnute tijekom ljeta, neki trgovci brinu i da proizvođači nisu pripremljeni za pokrivanje očekivano snažnije potražnje za lož-uljem sljedeće zime, posebno u slučaju neočekivanih zastoja u radu rafinerija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙