FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OPEC ne planira povećanje proizvodnje

KUVAJT, 9. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Predsjednik OPEC-a, kuvajtskiministar za bnaftu Ahmed al-Fahd al-Sabah izjavio je da naftni kartelne namjerava povećati razinu proizvodnje na sastanku zakazanom ulipnju budući da su tržišta zasićena naftom.
KUVAJT, 9. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Predsjednik OPEC-a, kuvajtski ministar za bnaftu Ahmed al-Fahd al-Sabah izjavio je da naftni kartel ne namjerava povećati razinu proizvodnje na sastanku zakazanom u lipnju budući da su tržišta zasićena naftom.

"Ne možemo sada povećati proizvodnju", kazao je šeik Ahmed al-Fahd al-Sabah novinarima u Kuvajtu u odgovoru na pitanje hoće li OPEC 15. lipnja u Beču povećati proizvodnju.

"OPEC-ova je dnevna proizvodnja dosegnula 29,7 milijuna barela, ili milijuna barela dnevno više od sastanka u Isfahanu. U tom je razdoblju stvoren višak na tržištu od više od 1,2 milijuna barela dnevno", naglasio je predsjednik OPEC-a.

Upitan zašto cijene nafte rastu usprkos povećanoj proizvodnji OPEC-a, šeik Ahmed al-Fahd al-Sabah odgovorio je da uzrok rasta cijena nije nedostatna opskrba. "Tržište je dobro opskrbljeno i poduprto odgovarajućim količinama nafte koje premašuju globalnu potražnu. Zato svjetska tržišta ne strahuju od nestašice sirove nafte", dodao je.

"No, uvijek je prisutan psihološki strah vezan za geopolitičke okolnosti koje utječu na cjenovne diferencijale", napomenuo je, dodajući da tu ocjenu najbolje potkrepljuju promjene u cijenama za jedan dolar po barelu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙