FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zaustavljen 4-dnevni uzlet cijena europskih dionica

LONDON/FRANKFURT, 11. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Na europskimburzama u ponedjeljak je prekinut četverodnevni rast cijena dionicapod pritiskom slabljenja dionica naftne i automobilske industrije.
LONDON/FRANKFURT, 11. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Na europskim burzama u ponedjeljak je prekinut četverodnevni rast cijena dionica pod pritiskom slabljenja dionica naftne i automobilske industrije.

Londonski Ftse indeks do podneva se spustio za 0,33 posto, na 4.967 bodova. Frankfurtski DAX oslabio je oko 0,2 posto, na 4.392 boda.

Slabljenje cijena dionica naftnih kompanija izazvano je padom cijena nafte na svjetskom tržištu šesti dan zaredom. Cijena barela ispod je 53 dolara dijelom i zbog priča o novom povećanju proizvodnje nafte Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC).

Iako je pad cijena nafte dobra vijest za tržišta dionica, stvorio je pritisak na dionice naftnog sektora, pri čemu su Shellove oslabile više od jedan posto a Totalove gotovo jedan posto.

"Držimo da će cijene nafte vjerojatno podržavati bolju izvedbu dionica u kratkom roku budući će dodatna proizvodnja iz OPEC-a vjerojatno nastaviti povećavati zalihe, koje su ionako daleko iznad svojih najviših petogodišnjih razina", navodi Deutsche Bank u svojem priopćenju.

Među najvećim gubitnicima bio je i automobilski sektor, pri čemu su one DaimlerChryslera i Volkswagena oslabile oko jedan posto, kako su ulagače oneraspoložile Fordove snižene procjene dobiti za 2005.

Na strani gubitnika našla se i dionica Sanofi-Aventisa, oslabivši za 1,5 posto, nakon što su se tržištem proširile vijesti da farmaceutskog diva čekaju regulatorne odgode u lansiranju na tržište nove verzije njegove najprodavanije pilule za spavanje.

Indeks Tokijske burze Nikkei oslabio je 1,09 posto, spustivši se na 11.745 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙