FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IEA ukazuje na moguće popuštanje napetosti na tržištu nafte

PARIZ, 12. travnja 2005. (Hina/AFP) - Faktori odgovorni za rekordnovisoke cijene nafte možda popuštaju, signalizirala je u utorakMeđunarodna agencija za energetiku (IEA), ukazujući u tom kontekstu narast ponude i naznake mogućeg usporavanja rasta potražnje u Kini.
PARIZ, 12. travnja 2005. (Hina/AFP) - Faktori odgovorni za rekordno visoke cijene nafte možda popuštaju, signalizirala je u utorak Međunarodna agencija za energetiku (IEA), ukazujući u tom kontekstu na rast ponude i naznake mogućeg usporavanja rasta potražnje u Kini.

IEA je blago naniže revidirala svoju procjenu ovogodišnje potražnje za naftom u svijetu, koja bi po njezinim procjenama trebala iznositi 84,3 milijuna barela dnevno, odnosno 50 tisuća barela dnevno manje nego u prethodnoj procjeni.

Hladnoća i snažan porast potražnje u svijetu podigli su cijene nafte ali porast kamatnih stopa, početak proljeća, pojačana proizvodnja u članicama OPEC-a i porast zaliha vjerojatno će ublažiti napetost na tržištu nafte, procijenila je IEA, dodajući da istodobno "jenjaju bojazni od rasta potražnje u Kini u drugom tromjesečju".

"Općenito gledano čini se da nema puno razloga za zabrinutost u vezi s kretanjem cijena nafte", zaključila je agencija.

Hladnoća je u razdoblju od sredine veljače povećala potražnju u OECD-u na godišnjoj razini za 1,28 milijuna barela dnevno u veljači ali je taj rast dijelom amortiziran "vidnim" smanjenjem potražnje u zemljama na teritoriju nekadašnjeg SSSR-a. Rast potražnje za naftom u Kini usporio je u prva dva mjeseca 2005. na 5,4 posto , "što je osjetno ispod prošlogodišnje stope rasta od 20,8 posto", bilježi IEA.

U ožujku je ponuda u svijetu porasla za 365 tisuća barela dnevno na ukupno 54,2 milijuna barela dok je proizvodnja u zemljama izvan okvira OPEC-a porasla za 60 tisuća barela dnevno, na ukupno 50,4, milijuna barela dnevno.

Proizvodnja u članicama OPEC-a porasla je u ožujku za 290 tisuća barela dnevno na ukupno 29,1 milijuna barela dnevno zahvaljujući porastu proizvodnje u Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, navodi agencija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙