FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OPEC: mogući novi plafon za cijene nafte 50 dolara po barelu

SYDNEY, 11. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijena nafte na američkomtržištu od 50 dolara po barelu mogla bi biti realan novi OPEC-ovplafon jer se čini da ne ugrožava rast svjetskog gospodarstva, izjavioje zamjenik glavnog tajnika OPEC-a Adnan Shihab-Eldin u razgovoru zaaustralsku tv-postaju Australian Broadcasting Corporation.
SYDNEY, 11. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijena nafte na američkom tržištu od 50 dolara po barelu mogla bi biti realan novi OPEC-ov plafon jer se čini da ne ugrožava rast svjetskog gospodarstva, izjavio je zamjenik glavnog tajnika OPEC-a Adnan Shihab-Eldin u razgovoru za australsku tv-postaju Australian Broadcasting Corporation.

OPEC bi mogao postići dogovor o novom rasponu cijena već u rujnu, dodao je Shihab-Eldin.

Naftni kartel odustao je od cijene od 22 do 28 dolara po barelu u siječnju ove godine nakon što su cijene dulje od godinu dana premašivale taj raspon. OPEC ih pak želi zadržati ispod 50 dolara po barelu kako bi zaštitio gospodarski rast i potražnju na naftom na najvećim tržištima.

"Mogu vam reći da bi realnija razina bila iznad 28 ili 30 dolara", kazao je Shihab-Eldin, napominjući da proizvođači trebaju cijenu koja će financirati dodatna ulaganja i osigurati stabilne prihode.

"Istodobno plafon mora biti prihvatljiv za svjetski gospodarski rast i čini se da možda 50 dolara upućuje u tom smjeru ali još nastavljamo naše studije", istaknuo je zamjenik glavnog tajnika OPEC-a.

Shihab-Eldin je istodobno ponovno naglasio da je glavni faktor koji podupire trenutnu visoku razinu cijena nafte na tržištu nedostatak rafinerijskih kapaciteta u svijetu.

"To je trenutno kritični faktor, nema dovoljno rafinerijskih kapaciteta u zemljama-potrošačima", podsjeća on.

Cijena sirove nafte na američkom tržištu od 50 dolara po barelu odgovarala bi cijeni od oko 43 do 45 dolara po barelu za referentnu OPEC-ovu košaricu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙