FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 9.30 sati

ZAGREB, 21. travnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti do 9.30 sati
ZAGREB, 21. travnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti do 9.30 sati

ZAGREB

Neformalni sastanak Vijeća Rusija-NATO na razini ministara vanjskih poslova počeo je u četvrtak ujutro u Vilniusu, a njegove teme su daljnje perspektive suradnje i aktualna međunarodna pitanja, javile su ruske novinske agencije. Rusija i NATO potpisali na marginama sastanka u Vilniusu sporazum o statusu oružanih snaga zemalja članica Sjeveroatlantskog saveza i potpisnica programa Partnerstvo za mir na teritorijima navedenih zemalja. S ruske strane sporazum je potpisao ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, koji vodi izaslanstvo Ruske Federacije na sastanku Vijeća, a u ime NATO-a svoj je potpis stavio glavni tajnik Jaap de Hoop Scheffer. Tim se dokumentom određuje jurisdikcija i odgovornost za moguću štetu, a reguliraju se i pitanja glede privremenog boravka vojnih jedinica na teritorijima drugih zemalja u kojima se održavaju vojne vježbe, objasnio je glasnogovornik ruskog ministarstva vanjskih poslova Aleksander Jakovenko, a prenijele su agencije. Prema njegovim riječima, taj sporazum je vrlo važan za vojnu suradnju između Rusije i NATO-a i "bitno će olakšati provedbu zajedničkih mirovnih i antiterorističkih operacija, a isto tako i vojni tranzit".

PEKING

Francuska i dalje traži ukidanje embarga na oružje za Kinu i misli da Europsko vijeće neće promijeniti mišljenje, izjavio je u četvrtak u Pekingu francuski premijer Jean Pierre Raffarin. "Francuska će i dalje tražiti ukidanje embarga i ne vidi što bi moglo navesti Europsko vijeće da promijeni mišljenje", rekao je Raffarin na konferenciji za tisak koju je održao zajedno s kineskim kolegom Wenom Jiabaoom, prenosi AFP. Francuski je premijer u četvrtak na konferenciji za novinare, kako prenosi AFP, ocijenio da je antisecesijski zakon "potpuno kompatibilan s francuskim stajalištem" o Tajvanu. U četvrtak popodne Raffarin bi se trebao sastati s kineskim potpredsjednikom Zengom Qinghongom.

MOSTAR

Novoizabrani Papa Benedikt XVI izrazio je želju posjetiti Bosnu i Hercegovinu, izjavio je nadbiskup Vrhbosanski kardinal Vinko Puljić u razgovoru za bosanskohercegovačku redakciju TV Glasa Amerike. Kardinal Puljić je objasnio kako mu je Papa Benedikt XVI osobno nakon izbora kazao kako bi rado posjetio Bosnu i Hercegovinu. "Vidio sam po njemu da poznaje muke Bosne i Hercegovine, da osjeća potrebu iskazati podršku jer je BiH zemlja u kojoj se susreću Istok i Zapad i u kojoj Europa na svoj način mora dokazati svoju programsku stvarnost, a to je uvažavanje različitosti. Europa na svoj način polaže ispit europskog jedinstva u BiH", rekao je kardinal Puljić. Na novinarski upit kada se očekuje dolazak novog Pape u BiH, kardinal Puljić je kazao kako se to trenutačno ne može znati jer je Benedikt XVI tek na početku papinske službe.

AHMEDABAD

U sudaru putničkog i teretnog vlaka u indijskoj državi Gujarat poginulo je najmanje deset ljudi, a vjeruje se da je taj broj i veći, javljaju indijski policijski izvori. Sudar se dogodio u tri sata iza ponoći po indijskome vremenu, kada je putnički vlak iz svetoga grada Varanasia na putu prema Ahmedabadu, glavnom gradu države Gujarat, naletio na teretni. U Indiji se svake godine u željezničkom prometu dogodi barem 300 nesreća, djelomično i zbog činjenice da je veći dio od 12.000 vlakova zastario i neispravan, a svakoga dana prevoze i do 13 milijuna ljudi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙