FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 8. svibnja 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijetado 15,30 sati
ZAGREB, 8. svibnja 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati

MAUTHAUSEN - Odavanjem počasti i polaganjem vijenaca na glavni spomenik i spomen ploče žrtvama nacizma u nedjelju je obilježena 60. godišnjica oslobađanja koncentracijskog logora Mauthausena u Austriji. Na ceremoniji u Mauthausenu bilo je više 20.000 ljudi iz gotovo 40 država. Hrvatsko izaslanstv vodio je potpredsjednik Hrvatskog sabora Mato Arlović. Mauthausen, nekad mjesto strahota koje se ne smiju zaboraviti i moraju biti opomena da se više nikada ne ponove, danas je mjesto sjećanja naglašeno je na Međunarodnoj prigodnoj svečanosti.

MAASTRICHT - Američki predsjednik George W. Bush položio je u nedjelju vijenac na američkom vojnom groblju u Nizozemskoj, a zatim je otputovao u Moskvu gdje će sudjelovati na svečanostima obilježavanja 60. obljetnice pobjede nad fašizmom. Na svečanosti u američkom vojnom groblju u Margratenu na jugu zemlje Bush i nizozemska kraljica Beatrix položili su vijence kako bi odali počast poginulim američkim vojnicima i obilježili obljetnicu završetka Drugog svjetskog rata. U Margratenu se nalaze grobovi 8,302 američka vojnika poginula u borbama s njemačkim snagama.

MOSKVA - Paradom ratnih veterana na glavnoj moskovskoj ulici, koju su osiguravale jake policijske snage i nadlijetali helikopteri, Rusija je u nedjelju započela svečano obilježavanje 60. godišnjice savezničke pobjede nad nacističkom Njemačkom. Otvoreni kamioni s veteranima uputili su se u nedjelju prema željezničkom kolodvoru Bjeloruski na dramatičnu reprizu dolaska vlakova s pobjedničkim sovjetskim snagama. Nakon svečanosti na kolodvoru uputit će se na tradicionalno okupljalište ispred Boljšoj teatra.

LODNON - Britanski princ Charles predvodio je u nedjelju mimohod veterana kojim je u Britaniji obilježena 60. godišnjica pobjede nad nacizmom i okončanje Drugog svjetskog rata. Princ Charles je, praćen veteranima iz Drugog svjetskog rata i stotinama ljudi, položio vijenac na memorijalni spomenik žrtvama rata London Cenotaph u Britaniji. Navečer će londonskom trgu Trafalgar biti održan i posebni koncert koji će se preko velikih ekrana moći vidjeti i na središnjim trgovima Briminghama, Liverpoola, Manchestera i drugih engleskih gradova.

PARIZ - Šezdeseta obljetnica savezničke pobjede nad nacistima osobito je uzvišenom ozračju, uz nazočnost francuskog predsjednika Jacquesa Chiraca, u nedjelju obilježena pod pariškim Slavolukom pobjede, javio je AFP. Francuski je predsjednik u pratnji načelnika Glavnog stožera francuske vojske generala Henrija Bentegeata izvršio smotru pripadnika oružanih snaga, položio cvijeće na grob Neznanom junaku i pozdravio udruge ratnih veterana okupljene na svečanosti. Pod Slavolukom pobjede uz francuske su vojnike bile istaknute zastave 14 savezničkih zemalja, a među 400-tinjak pripadnika mlađih naraštaja polovica je bila iz savezničkih zemalja, zajedno s mladim Nijemcima i Talijanima.

MOSKVA - Još jedan spomenik sovjetskom diktatoru Josefu Visarionoviču Staljinu otkriven je u nedjelju u Rusiji, uoči obilježavanja 60. godišnjice završetka Drugog svjetskog rata, čime su dodatno podgrijani strahovi njegove postupne rehabilitacije u zemlji. Velika Staljinova bista oktrivena je u nedjelju u gradu Mirnjiju u Jaktutiji na ceremoniji na kojoj je bio nazočan i predsjednik te sibirske republike Vjačeslav Štirov. Mirnji se time pridružio gradovima poput Volgograda (bivšeg Staljingrada) koji su podigli spomenike Staljinu zbog njegove pobjedonosne uloge u Drugom svjetskom ratu, a unatoč masovnim represijama u zemlji koje je osobno naredio i u kojima su pobijeni milijuni ljudi.

MAASTRICHT - Nizozemska policija uhitila je u nedjelju šestero aktivista koji su naumili ući u hotel u kojem je u Maastrichtu odsjeo američki predsjednik George W. Bush i ukrasti mu nuklearni kovčežić. Aktiviste, koji su se približavali hotelu noseći dalekozore i natpise "građanska inspekcija", imitirajući tako inspektore Međunarodne agencije za atomsku energiju, uhitila je nizozemska policija čim su se približili sigurnosnom kordonu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙