FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 7. svibnja 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijetado 21 sat
ZAGREB, 7. svibnja 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat

BUDIMPEŠTA - Područje zapadnog Balkana treba učiniti zonom sigurnosti, a najbolji način za postizanje trajnog mira na ovom prostoru je uključivanje cijele regije u proces europske integracije, poruka je europskih parlamentarnih čelnika koji su u subotu na svom godišnjem sastanku u Budimpešti raspravljali i o odnosima sa zemljama jugoistoka Europe. Pridruživanje ove regije europskom putu ujedno je i najbolji način poticanja njezine unutarnje transformacije ka ostvarivanju pune demokracije, istaknuto je na konferenciji. Integracija zemalja zapadnog Balkana u EU stvorit će zonu stabilnosti i ojačati globalnu ulogu EU, rekao je u izvještavajući o ovoj temi predsjednik austrijskog parlamenta Andreas Khol.

BUDIMPEŠTA - Sve hrvatske političke stranke podržavaju ulazak Hrvatske u Europsku uniju i oko toga postoji politički konsenzus, a svako usporavanje hrvatskog priključivanja Uniji negativno bi se odrazilo na političke i gospodarske trendove kako u Hrvatskoj tako i u regiji u cjelini, rekao je u subotu na sastanku predsjednika europskih parlamenata u Budimpešti predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks. Dodao je da hrvatska strana "žali što je došlo do odgode početka pregovora, što je u Hrvatskoj primljeno s nerazumijevanjem i doživljeno kao određena vrsta nepravde", i izrazio očekivanje da će se postojeća situacija vrlo brzo riješiti.

VARŠAVA - Poljski predsjednik Aleksandar Kwasniewski odao je u subotu u Wroclavu, u povodu svečanog obilježavanja završetka Drugog svjetskog rata, počast Crvenoj armiji na žrtvama podnesenim za oslobođenje Poljske, no zatražio je ipak "povijesnu istinu" o staljinizmu. "Dan pobjede nema ipak u Poljskoj i istočnoj Europi iste jasne boje kao u Londonu ili Parizu. Kraj rata nije donio povratak suvereniteta", rekao je.

BERLIN - Odnosi između Njemačke i Izraela i dalje su ambivalentni, četiri desetljeća nakon formalne uspostave diplomatskih odnosa, rekao je u subotu izraelski veleposlanik u Berlinu Shimon Stein. "Njemačku se s jedne strane smatra počiniteljem, a s druge poslijeratnom nacijom demokracije, prosperiteta i također nogometa", rekao je. "Obje zemlje uspjele su premostiti povijesni jaz", dodao je Stein.

LJUBLJANA - Regionalna suradnja, širenje Europske unije, te proces pomirenja i utjecaj Haškog suda na taj proces dominirali su na konferenciji o putu Hrvatske u Europsku uniju koja je u subotu u organizaciji slovenskog Centra za strateške studije održana u Ljubljani. Kako je u svom izlaganju istaknuo bivši hrvatski ministar vanjskih poslova Miomir Žužul, ključna pitanja koja se u ovom trenutku postavljaju jesu zašto je Europska unija toliko važna za proces stabilizacije i pomirenja u regiji i zašto se proces širenja Europske unije mora nastaviti, pojasnivši da je ideja nacionalnog pomirenja u srži zapadne civilizacije, ali i Europske unije jer se spominje i u Schumannovoj deklaraciji na čijoj osnovi je Unija i nastala. Žužul je svako mišljenje o eventualnom kolektivnom ulasku zemalja zapadnog Balkana u EU ocijenio nepravednim i neproduktivnim.

DUBAI - Iračko krilo al Qaede priznalo je da stoji iza subotnjega samoubilačkoga napada u srcu Bagdada, kaže se u priopćenju objavljenom na internetu. Dva automobila bombe eksplodirala su uz strani konvoj s civilima zaštitarima u glavnome gradu Iraka i ubila 22 ljudi, među njima i dvoje Amerikanaca, priopćili su američki dužnosnici. Eksplozija je izazvala kaos u Bagdadu. Očevici kažu da među poginulima ima i djece. Ulica je prepuna ruševina i razbijenoga stakla.

AMAN - Irački predsjednik Jalal Talabani razgovarao je u subotu u Amanu s jordanskim kraljem Abdulahom II. o poboljšanju iračko-jordanskih odnosa, na koje su sjenu bacila izvješća da je jedan Jordanac odgovoran za najsmrtonosniji samoubilački bombaški napad u Iraku počinjen prije dva mjeseca. Ističući potrebu jačih veza između dvaju američkih saveznika, jordanski kralj svečano je dočekao Talabanija kojemu je posjet Jordanu prvi posjet inozemstvu otkako je prošlog mjeseca preuzeo dužnost.

AMSTERDAM - Stotine Nizozemaca okupile su se u subotu na prosvjedu protiv prvog posjeta američkog predsjednika Georgea Busha njihovoj zemlji, pri čemu su mnogi jasno izražavali gnjev zbog invazije na Irak pod američkim vodstvom. Bush večeras iz Latvije treba stići u Maastricht, kako bi u nedjelju nazočio obilježavanju 60. obljetnice završetka 2 svjetskog rata u Europi. Prosvjednici su se okupili ispred američkog konzulata u Amsterdamu, mašući zastavama bivšeg SSSR-a i noseći transparente s porukama "Zaustavite Busha" i "Ako želite zaustaviti terorizam, prestanite sudjelovati u njemu".

SYDNEY - Petnaest se ljudi smatra poginulima u padu zrakoplova u australskom Queenslandu u subotu, priopćila je policija. Prema tvrdnjama policije, u zrakoplovu Fairchild Metroliner na letu iz Bamage bilo je 13 putnika, među kojima tri žene, i dva člana posade, a nesreća se dogodila prilikom pokušaja slijetanja u gradiću Lockhart River. Koordinator akcije spašavanja Michael Keating rekao kako će do mjesta nesreće uspjeti doći tek u nedjelju ujutro.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙