FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 4. svibnja 2005. (Hina) - Pregeld važnijih vijesti
ZAGREB, 4. svibnja 2005. (Hina) - Pregeld važnijih vijesti

VARŠAVA - Poljski premijer Marek Belka u srijedu je ponovno izjavio kako namjerava podnijeti ostavku ukoliko se ne raspusti parlament te ako se ne pripremi teren za održavanje prijevremenih izbora u lipnju. Poljski bi parlament o ovoj odluci trebao glasovati u četvrtak popodne, a za njezino je usvajanje potrebno 307 od ukupno 460 glasova članova donjeg doma parlamenta. Promatrači smatraju da će blok na čelu s nepopularnom vladajućom strankom Demokratskom lijevom alijansom (SLD) i nekoliko neovisnih manjih stranaka, u podijeljenom poljskom parlamentu uspjeti postići tijesan broj "blokirajućih" glasova koji će dovesti do neusvajanja odluke.

DAMASK - Libanonski premijer Najib Mikati stigao je u srijedu ujutro u Damask u prvi posjet Siriji otkad je imenovan na novu dužnost 19. travnja i od povlačenja sirijskih vojnih snaga iz Libanona, izvijestili su mediji. Mikatija je u zračnoj luci Mazzeh pokraj Damaska primio njegov sirijski kolega Mohammad Naji Otri. Libanonski bi se premijer trebao sastati s visokim sirijskim dužnosnicima te s njima razgovarati o poboljšanju suradnje između dviju zemalja.

SARAJEVO - Njemački kancelar Gerhard Schroeder predložio je u utorak u Sarajevu prestavnicima vlasti Bosne i Hercegovine da novi Visoki predstavnik za BiH bude osoba koju će postaviti vlada u Berlinu, tvrdi u srijedu sarajevski "Dnevni avaz". Ponuda njemačkog kancelara, kako tvrdi "Avaz", povezana je sa željom da se zaštite utjecaj i investicije Njemačke u ovom dijelu Europe, a posebice ulaganja Volkswagena u sarajevsku tvornicu automobila. Mandat aktualnom Visokom predstavniku za BiH Paddyu Ashdownu istječe u studenome.

WASHINGTON - Prema rezultatima najnovijeg istraživanja javnog mnijenja koje su u SAD proveli CNN, USA Today i Gallup, većina Amerikanaca drži kako nije opravdan daljnji angažman njihovih vojnih snaga u Iraku. Ukupno 57 posto ispitanika izjavilo je da daljnje angažiranje u Iraku nije opravdano, dok je za nastavak vojne akcije bilo 41 posto. Istraživanje provedeno u veljači imalo je omjer od 50 naprama 47 posto u korist onih protiv akcije u Iraku. Odluku o slanju vojnika u Irak - 49 posto ispitanika ocijenilo je pogrešnom, dok je 48 posto drži ispravnom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙