FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 28. travnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do9,30 sati.
ZAGREB, 28. travnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

JERUZALEM

Ruski predsjednik Vladimir Putin, koji je u srijedu navečer doputovao u povijesni prvi posjet nekog ruskog predsjednika Izraelu, posjetio je oko ponoći Zid plača u Jeruzalemu, unatoč suprotnim zahtjevima izraelskih službi sigurnosti, priopćio je Kremlj. Putin je posjetio Zid plača, najsvetije mjesto židovske molitve, nakon što je obišao rusku crkvu u jeruzalemskom Starom gradu, što je trebalo biti njegovo posljednje javno pojavljivanje prvog dana boravka u Izraelu. "Sigurnosne službe su tražile od predsjednika da izbjegne (posjet Zidu), jer nisu mogle osigurati potpunu sigurnost. Međutim, ipak su se suglasile da organiziraju dolazak do obližnje lokacije s koje je mogao vidjeti Zid", rekao je glasnogovornik Kremlja.

BAGDAD

Irački pobunjenici i u četvrtak su nastavili s nizom napada diljem zemlje, pri čemu je poginulo najmanje osam osoba, a ozlijeđeno ih je 33, izvijestili su policija i očevici. Pomoćnik ministra unutarnjih poslova zadužen za obavještajne službe general Mohsen Abed al-Sadah ubijen je ispred njegova doma u Duri u jugozapadnom dijelu Bagdada, izvijestilo je ministarstvo unutarnjih poslova. Trojica naoružanih muškaraca ubila su dužnosnika ministarstva unutarnjih poslova koji je radio u odjelu za izdavanje putovnica, pukovnika Alu Khalila Ibrahima, a u Tikritu su od posljedica eksplozije automobila bombe čiji je cilj bilo sjedište policije, ozlijeđena četiri civila i pet pripadnika Nacionalne garde.

WASHINGTON

Hrvatska se po slobodi medija nalazi na 82. mjestu u svijetu, u skupini zemalja s djelomično slobodnim medijima, izvijestila je u srijedu američka organizacija za promicanje demokracije Freedom House. Unatoč napretku koji je Hrvatska ostvarila, neovisnost medija ugrožava povremeno miješanje vlasti u njihov rad i problemi poput medijske klevete zbog koje novinari mogu završiti u zatvoru, navodi organizacija. U godišnjem izvješću "Sloboda tiska 2005: globalni pregled neovisnosti medija" organizacija Freedom House sa sjedištem u Washingtonu ocijenila je stupanj slobode medija u 2004. godini u 194 zemlje svijeta. Hrvatska je na globalnoj ljestvici Freedom Housea smještena na 82. mjesto odmah iza Italije, Mongolije i Filipina, zajedno sa Senegalom, a ispred Dominikanske Republike i Indije. To je nešto bolji položaj nego u izvješću iz 2004. kada je bila na 84. mjestu.

WASHINGTON

Teroristička djelatnost u svijetu se značajno povećala u 2004. zabilježivši više nego trostruki porast broja napada, izvijestila je u srijedu američka administracija. Broj značajnih terorističkih napada porastao je na 651 prošle godine, s 208 u 2003., izvijestio je američki Nacionalni protuteristički centar (NCTC). U napadima je poginulo 1.907 ljudi, što je povećanje u odnosu na 625 poginulih koliko je ranije za 2003. izvijestio State Department. Ove brojke stavljaju u pitanje tvrdnje administracije predsjednika Busha da pobjeđuje u borbi protiv terorizma. NCTC kaže da nema smisla uspoređivati te brojke zato što je Centar imao veće mogućnosti nego što je ranije imao State Department za prikupljanje podataka.

TOKIO

Broj mrtvih u željezničkoj nesreći koja se u ponedjeljak dogodila u japanskom gradu Amagasakiju nedaleko od Osake porastao je u četvrtak na 104, izvijestili su japanski dužnosnici. U najtežoj japanskoj željezničkoj nesreći u posljednjih 40 godina, do koje je najvjerojatnije došlo zbog neprilagođene brzine vlaka, najmanje je 450 osoba ozlijeđeno. Spasilačke službe su priopćile da je pronađeno i tijelo 23-godišnjeg strojovođe, za kojeg se sumnja da je odgovoran za nesreću.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙