FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 3. svibnja 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijetado 15,30 sati.
ZAGREB, 3. svibnja 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

SOFIJA/ZAGREB - Žalbeni sud u Sofiji u utorak je oslobodio srpskog pukovnika Čedomira Brankovića, osumnjičenog za ratne zločine u Hrvatskoj 1991., utvrdivši da mu je prošlotjednim pritvaranjem povrijeđen diplomatski imunitet koji je imao kao član službenog izaslanstva Srbije i Crne Gore. Pritvaranje Brankovića (50) predstavljalo je povredu ljudskih prava, utvrdio je sud, prenosi Sofijska novinska agencija. Sud se pozvao na Međunarodnu konvenciju o diplomatskim misijama, koja jamči imunitet svim članovima stranih izaslanstava, neovisno o njihovu statusu. Branković se od 6. veljače 2003. nalazi na crvenoj listi Interpola, među osobama traženim zbog zločina protiv čovječnosti.

SARAJEVO - Njemački kancelar Gerhard Schroeder doputovao je u u utorak u jednodnevni posjet Bosni i Hercegovini, gdje će se tijekom dana sastati s čelnim bosanskohercegovačkim državnim dužnosnicima te s Visokim predstavnikom međunarodne zajednice Paddyem Ashdownom. Bosanskohercegovački dužnosnici su uoči Schroederova dolaska u Sarajevo rekli kako će u razgovorima s njim zatražiti pomoć Njemačke u bržem priključivanju BiH europskim institucijama.

PRIŠTINA - Misija Ujedinjenih naroda na Kosovu potpisala je u utorak sporazum s Europskom investicijskom bankom (EIB) koji će toj gospodarski oslabljenoj provinciji omogućiti primanje zajmova od banke unatoč njezinom neriješenom međunarodnom statusu. Čelnik UN-a na Kosovu Soren Jessen-Petersen kazao je kako se nada da će taj sporazum potaknuti gospodarski rast na Kosovu, gdje stopa nezaposlenosti premašuje 50 posto. "Potpisivanje tog okvirnog sporazuma pomoći će u privlačenju ostalih međunarodnih financijskih institucija da nastave s kreditiranjem Kosova", izjavio je.

RAMADI - Tijekom sukoba između američkih vojnih snaga i pripadnika Iračke nacionalne garde s pobunjenicima u iračkom gradu Ramadiju u utorak ubijeno je najmanje 14 civila, izvijestili su bolnički izvori. Ravnatelj bolnice u Ramadiju Moneim Aaftan rekao je kako je do sukoba došlo na kontrolnoj točki u predgrađu Ramadija, grada udaljenog od Bagdada 110 km. Također je novinarima kazao kako je među poginulima i skupina radnika.

MOGADIŠ - Najmanje deset osoba ubijeno je u eksploziji u utorak na stadionu u Mogadišu tijekom govora somalijskog premijera Alija Mohammeda Gedija, koji živi u egzilu u Keniji, ali je trenutno u prvom posjetu glavnom gradu Somalije. Deset je osoba ubijeno a približno 30 ranjeno u eksploziji koju je vjerojatno uzrokovala granata, ali to još nije pouzdano utvđeno, izjavio je visoki dužnosnik lokalne policije Abdi Hassan. Premijer je ostao neozlijeđen. Najmanje osam od tridesetak ranjenih u kritičnom je stanju", dodao je Hassan. Somalija je poprište građanskog rata od 1991.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙