FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 3. svibnja 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijetado 12,30 sati
ZAGREB, 3. svibnja 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati

DEN HAAG - Nizozemska neće podržati zahtjev Japana da dobije stalno mjesto u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, rekli su nizozemski dužnosnici u utorak, dan nakon kratkog posjeta japanskog premijera Junichira Koizumija. Nizozemski mediji javili su da je premijer Jan Peter Balkenende nakon sastanka s Koizumijem naglasio da će Nizozemska čekati ishod međunarodnih konzultacija o reformama Ujedinjenih naroda. Koizumi se nalazi na turneji po raznim zemljama kojom želi ojačati izglede Japana za ulazak u Vijeće sigurnosti.

NEW YORK - Italija je u ponedjeljak predložila tri nova modela raspodjele mjesta unutar proširenog Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, koji se razlikuju od dosada iznesenih prijedloga o reformi UN-a. Prema ta tri modela, koje je Općoj skupštini UN-a predstavio talijanski veleposlanik Marcello Spatafora, prošireno Vijeće sigurnosti imalo bi 25 članica - umjesto dosadašnjih 15 - a ne 24 kao što je to predložio glavni tajnik UN-a Kofi Annan. Italija se protivi tome da Njemačka postane stalna članica Vijeća sigurnosti, ocjenjujući da će se Italija tako naći na marginama u Europi koja već ima dvije stalne članice Vijeća: Francusku i Veliku Britaniju.

PARIZ - Trideset i četiri "neprijatelja slobode tiska", uglavnom čelnika država u kojima nema slobodnih medija, popisala je organizacija za zaštitu tiska Reporteri bez granica u svojem izvješću za 2004. godinu, u kojem se dodaje da su te godine na zadatku ubijena 53 novinara, te da je 107 novinara zatočeno. Izvješće je objavljeno povodom 3. svibnja, međunarodnog dana slobode tiska, te 20. obljetnice postojanja Reportera bez granica. Od Saudijske Arabije do Zimbabvea, 34 "uglednika" iz 30 zemalja, većinom šefova država, proglašeno je "neprijateljima slobode tiska".

ZAGREB - Britanski premijer Tony Blair, u slučaju pobjede laburista na izborima 5. svibnja, ima namjeru otkazati tradicionalni jesenski summit EU-a, piše u utorak britanski Financial Times. Blair, po pisanju FT-a, smatra da su takvi sastanci na vrhu neučinkoviti, te je već dao naslutiti da bi mogao otkazati jesenski summit. Velika Britanija preuzima predsjedavanje EU-om od Luksemburga 1. srpnja. Tradicionalno, zemlje organiziraju dva summita tijekom šestomjesečnog predsjedavanja EU-om. Međutim, neki diplomati i političari smatraju gubljenjem vremena održavanje dva summita u tako kratkom roku, piše FT, te podržavaju plan Londona da sazove jesenski summit samo ako je to "apsolutno neophodno".

LUXEMBOURG - Talijanski premijer Silvio Berlusconi u utorak je izvojevao pobjedu nakon što je najviša sudska instanca u Europskoj uniji objavila da ne može odbaciti talijanski računovodstveni zakon kojim se djelomično dekriminalizira lažno računovodstvo. Europski sud pravde, također, je presudio da EU direktiva ne može povećati kazne predviđene tim talijanskim zakonom, za koji kritičari Berlusconija kažu da je izrađen kako bi ga štitio od sudske istrage. Milanski tužitelji osporavali su zakon i zatražili od Europskog suda pravde u 2002. da istraži njegovu usklađenost s EU direktivom o trgovačkom pravu. No sud je odbio tu žalbu.

SUVA - Tijela jednog pripadnika američke službe sigurnosti i njegovog kolege s Fidžija greškom su poslana na pokop u krive zemlje, nakon što je helikopter u kojem su se oni nalazili srušen u Iraku. Jedanaest osoba - šest Amerikanaca, tri Bugara i dva državljana Fidžija - poginulo je 21. travnja kada je njihov civilni helikopter srušen sjeverno od Bagdada. Tragična zbrka otkrivena je kada su lijesovi u kojima su trebala biti tijela šestorice Amerikanaca prošloga tjedna stigli u SAD. Na Fidžiju su također provedene analize i utvrđena je greška. "Očito je netko pomiješao tijela u mrtvačnici u Kuvajtu", kazao je američki veleposlanik na Fidžiju David Lyon.

ZAGREB - U organizaciji Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, u utorak je diljem Hrvatske počelo obilježavanje "Europskog tjedna" koji će trajati do 10. svibnja. Nizom javnih događanja diljem zemlje ove će se godine obilježiti Dan Vijeća Europe, 5. svibnja, i Dan Europe, 9. svibnja, najavilo je to Ministarstvo. Središnja proslava Dana Europe održat će se 9. svibnja u Splitu. Tijekom tradicionalnog Europskog tjedna, od 3. do 10. svibnja 2005. Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija će nastojati različitim obrazovnim i informativnim aktivnostima približiti proces europskih integracija najširoj javnost, priopćeno je iz Ministarstva koje će tijekom Tjedna i simbolično otvoriti građanima vrata svoje zgrade na Petretićevu trgu 2 u Zagrebu od 10 do 15 sati.

ZAGREB/BRUXELLES - Europska pučka stranka (EPP) organizira 8. i 9. svibnja u Parizu, u suradnji sa zakladom Konrad Adenauer, konferenciju o novom europskom ustavu, javlja u utorak Agence Europe. Rad konferencije "Ustav - naš zajednički projekt za Europu" 8. svibnja otvorit će predsjednik EPP-a Wilfried Martens, a prvu sjednicu francuski ministar vanjskih poslova Michel Barnier. Završni govor konferencije održat će Valery Giscard d'Estaing, predsjedavajući Europske konvencije i bivši francuski predsjednik.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙