FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 3. svibnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4,30sati
ZAGREB, 3. svibnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4,30 sati

TIRANA

Albanija, Makedonija i Hrvatska nadaju se da će već na sljedećem susretu na vrhu Sjevernoatlantskog saveza (NATO) dobiti pozivnicu za ulazak u tu organizaciju, izjavio je u ponedjeljak šef albanske diplomacije Kastriot Islami po završetku prvog dana sastanka visokih dužnosnika tih triju zemalja u Tirani. "Nadamo se da će naše zemlje na sljedećem NATO-ovu summitu dobiti pozivnicu za članstvo u Savezu", kazao je Islami govoreći uime triju država čiji su se predstavnici okupili u Tirani u prigodi obilježavanja obljetnice potpisivanja Jadranske povelje. Albanija, Makedonija i Hrvatska potpisale su u svibnju 2003. sa Sjedinjenim Državama "Jadransku povelju" koja treba olakšati integraciju tih triju balkanskih zemalja u NATO. Povelja koju su potpisali tadašnji šef američke diplomacije Colin Powell i ministri vanjskih poslova triju država obvezuje Washington da im pomogne u naporima na približavanju NATO-u. Točan nadnevak održavanja susreta na vrhu Saveza još nije poznat, a to bi moglo biti 2006. ili 2007 godine. Hrvatsku na skupu u Tirani zastupaju potpredsjednik vlade Damir Polančec, državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Hido Biščević, hrvatski veleposlanik u SAD-u Neven Jurica i nacionalni kordinator za NATO Pjer Šimunović.

WASHINGTON

Američke vojne snage rano od utorka u Iraku traže dva taktična zrakoplova Super Hornet F/A-18, nakon što je s njima izgubljena veza, izvijestio je Pentagon. Sudbina dviju posada zasad je nepoznata. Također nema ni saznanja o tome je li bila otvorena neprijateljska vatra u području kojim su letjeli zrakoplovi, kažu u Pentagonu. Zrakoplovi su poletjeli s američkog nosača zrakoplova Carl Vinson.

WELLINGTON

Dva snažna zemljotresa jačine šest i 5,7 stupnjeva po Richteru pogodila su rano u utorak Južni otok Novog Zelanda. Središte potresa nalazilo se deset kilometara od grada Haasta na zapadnoj obali novozelandskog Južnog otoka, na dubini između 10 i 15 kilometara, izvijestio je Institut geoloških i nuklearnih znanosti. Zasad nema podataka o posljedicama nepogode.

BOGOTA

Kolumbijski marksistički pobunjenici napali su u ponedjeljak iz zasjede na brdskoj cesti policijsku patrolu i ubili četiri policajca i jednog civila, rekla je policija. Napad na policijsku patrolu pripisuje se Kolumbijskim revolucionarnim oružanim snagama (FARC), čiji su pripadnici na nekoliko sati blokirali cestu između Ibague i Cajamarca u središnjoj provinciji Tolima. U odvojenim napadima na pobunjenike, kolumbijske snage ubile su devetero gerilaca, pripadnika FARC-a i jedne druge marksističke oružane skupine, u blizini grada Segovia.

TEHERAN

Iran "zasad" ne kani nastaviti proces obogaćivanja urana, koji je ranije privremeno obustavljen, izjavio je u ponedjeljak iranski čelnik za nuklearna pitanja. Ali Agha Mohammadi, jedan od službenih predstavnika Vijeća za nuklearna pitanja, izjavio je da službeni Teheran nije dobio odluku o nastavku obogaćivanja urana, procesa koji može dovesti do stvaranja atomske bombe. Naime, Iran je u subotu, nakon novog kruga pregovora s europskom trojkom, koji su donijeli rezultate i djelomično ozlovoljili Irance, najavio da će ovih dana možda nastaviti s preradom urana. "Nadam se da će strpljivost i ozbiljnost Islamske Republike raspršiti zatrovano ozračje koje su stvorile Sjedinjene Države, kako bismo mogli nastaviti pregovore" s Europljanima, rekao je Mohammadi. Njemačka je u ponedjeljak upozorila na mogući prekid pregovora između Irana i Europske unije ukoliko Teheran izrazi želju da nastavi s programom obogaćivanja urana. Predsjednik Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Mohammed El-Baradei pozvao je u ponedjeljak Iran i EU da nastave pregovore, a Teheran da jednostrano ne nastavi obogaćivati uran.

WASHINGTON

Američka državna tajnica Condoleezza Rice i francuski ministar vanjskih poslova Michel Barnier izjavili su u ponedjeljak u Washingtonu da će snažna Europa pozitivno djelovati na veze između dviju obala Atlantika. "Želimo da europski projekt uspije, jer snažna će Europa biti dobra za demokratske snage", kazala je Rice na konferenciji za tisak istaknuvši da je "SAD od početka, još od zajednice za ugljen i čelik, pobornik europske integracije". "Europa koja je u svojoj biti demokratska i ima dugu tradiciju veza s SAD-om dobra je stvar za promicanje demokracije u svijetu", dodala je. Osvrnuvši se neizravno na referendum o europskom ustavu koji će se u Francuskoj održati 29. svibnja, Barnier je rekao da se "naš kontinent s raspravom o našem ustavu našao pred trenutkom istine". "Rasprava koju vodimo u Europi zanima SAD jer na globalne izazove moramo donijeti zajedničke odgovore, a Europljani se moraju organizirati i dati svoje vlastite odgovore", dodao je francuski ministar nakon susreta s američkom državnom tajnicom u Washingtonu.

RIM

Točno 30 dana od smrti pape Ivana Pavla II. njegov grob u kripti bazilike svetog Petra posjetio je u ponedjeljak navečer papa Benedikt XVI. koji je ranije u privatnoj kapeli u Apostolskoj palači održao misu zadušnicu zajedno s osobnim tajnikom pape Wojtyle, Stanislawom Dziwiszem. Papa Ratzinger je tijekom svih svojih obraćanja, kao i u nedjelju tijekom marjanske molitve Regina Coeli, tradicionalnog nedjeljnog susreta s vjernicima na Trgu svetog Petra, spominjao ime svoga velikog prethodnika. Inače, u utorak će u prvi službeni posjet nekog državnika Vatikanu otkako je Benedikt XVI. počeo svoj pontifikat stići talijanski predsjednik Carlo Azeglio Ciampi.

WASHINGTON

Američka vojnikinja Lynddie England, čije lice je postalo simbol skandala u iračkom zatvoru Abu Ghraib, očitovala se u ponedjeljak pred američkim sudom krivom za zlostavljanje zatvorenika u tom bagdadskom zatvoru. England je na predraspravnom saslušanju pred vojnim sudom u Fort Hoodu u Teksasu izjavila da se osjeća krivom po sedam točaka optužnice za koje bi mogla dobiti do 11 godina zatvora. Prema sporazumu koji je postigla s tužiteljstvom ona bi, međutim, mogla dobiti samo dvije godine zatvora. Vojna porota koja će početi zasjedanje u utorak treba odlučiti o visini kazne. England, rezervistica iz Zapadne Virginije, rekla je da je u "slučaju Abu Ghraib" samo slušala naredbe i njezina obrana se nada da će joj porota dosuditi blagu kaznu. England, 22, jedno je od lica koje je postalo poznato diljem svijeta po najupečatljivijim fotografijama zlostavljanja zatvorenika u Abu Ghraibu, u skandalu koji je izašao u javnost 2004. Na jednom od snimaka pokazana je kako drži golog zatvorenika na psećoj uzici, a na drugoj je pozirala pored piramide golih zatvorenika.

PARIZ

Japan "pristaje razgovarati o mogućnosti" da eksperimentalni fuzijski nuklearni reaktor Iter "bude smješten u Europi", izjavio je u ponedjeljak na konferenciji za tisak u Parizu Jeannot Krecke, ministar gospodarstva Luksemburga, zemlje koja u ovom polugodištu predsjeda Europskom unijom. "Japan pristaje razgovarati o mogućnosti da Iter bude u Europi, o čemu dosad nisu htjeli ni čuti", izjavio je Krecke. "Dakle, nadamo se da ćemo sljedećih tjedana možda postići dogovor", dodao je Krecke istaknuvši da su "i Sjedinjene Države koje su dosad bile na strani Japana očitovale spremnost za svaki dogovor koji bi se mogao postići između EU-a i Japana". Japanski premijer Junichiro Koizumi koji je u ponedjeljak posjetio Bruxelles izjavio je ranije da se nada kako će se dogovor s Europskom unijom postići "što je prije moguće". EU i Japan mjesecima se prepiru oko strateškog izbora lokacije za Iter, projekt u kojemu sudjeluju EU, Japan, SAD, Rusija, Kina i Južna Koreja. EU se, uz potporu Rusa i Kineza, bori za lokaciju Cadarache, na jugu Francuske, dok se Japanci, koji uživaju potporu SAD-a i donedavno Južne Koreje, zalažu za lokaciju Rokkasho-mura.

NEW YORK

Bivša ministrica poljoprivrede u administraciji Georgea W. Busha, Ann Veneman preuzela je u ponedjeljak dužnost direktorice UN-ova dječjeg fonda (UNICEF), na kojoj zamjenjuje Carol Bellamy, objavio je UN. Ann Veneman (55) na tu je dužnost imenovao glavni tajnik UN-a Kofi Annan u siječnju, a Bellamy (63) je umirovljena pošto je na čelnoj dužnosti u toj organizaciji provela deset godina. Ann Veneman među svojim prioritetima ističe rad na ostvarenju milenijskih zadaća UN-a, među kojima je glavna upola smanjiti siromaštvo u svijetu do 2015., ističe se u priopćenju. UNICEF radi na promicanju zdravlja, izobrazbe i jednakosti među djecom u svijetu. Ann Veneman će biti peta po redu direktorica te agencije koja je utemeljena prije 60 godina. Do toga je bila prva žena na čelnoj dužnosti u američkom ministarstvu poljoprivrede, na koje ju je George Bush imenovao u siječnju 2001.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙