FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 9.30 sati

ZAGREB, 29. travnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti do 9.30 sati
ZAGREB, 29. travnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti do 9.30 sati

BAGDAD

U sedam eksplozija automobila-bombi u petak ujutro u Bagdadu i Madaienu poginulo je ukupno 18 osoba, a 64 su ranjene, priopćila je policija. U četiri napada u Bagdadu poginulo je 10 iračkih policajaca. Napadi su se dogodili u dijelu Bagdada zvanom Athamiya, samo dan nakon formiranja nove iračke vlade, prenose agencije. Policija tvrdi da je to područje poznato po napadima gerilaca. U četvrtak je u Iraku formirana prva demokratski izabrana vlada nakon pedesetak godina. Premijer Ibrahim al-Jaafari nije, međutim, imenovao trajne ministre za pet resora, uključujući obranu i naftu.

WASHINGTON

Američki predsjednik George W. Bush ocijenio je kako Sjedinjene Države i njihovi saveznici ostvaruju dobar napredak u Iraku, ali će povlačenje američkih snaga iz te zemlje ovisiti o sposobnosti Iračana da brinu o svojoj sigurnosti. Na konferenciji za novinare u Bijeloj kući Bush je optimistično ocijenio stanje u Iraku. Bush je kazao kako u Iraku i dalje ima onih "koji nisu zadovoljni demokracijom" i žele povratak u doba tiranije. U drugom vanjskopolitičkom pitanju Bush je jasno izrazio nezadovoljstvo odlukom ruskog predsjednika Vladimira Putina da proda Siriji protuzračne rakete. "Nismo bili oduševljeni time, ali smo to jasno dali do znanja", rekao je Bush napominjući da se na tom pitanju sada radi s ruskom stranom. Veliki dio tiskovne konferencije Bush je posvetio domaćim temama, posebice reformi državnog mirovinskog sustava te rastućim cijenama nafte koje ugrožavaju standard Amerikanaca i usporavaju rast ekonomije.

WASHINGTON

Skupina postdiplomaca zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti u posjetu je Sjedinjenim Državama kako bi se upoznala s načinom funkcioniranja američkih i međunarodnih institucija te hrvatskih diplomatskih predstavništava. Dvanaest studenata postdiplomskog studija međunarodnih odnosa posjetilo je New York, a potom i Washington, dva središta svjetske političke i ekonomske moći. Ono što su u posljednje dvije godine učili kao teoriju u posljednjih nekoliko dana nastoje upotpuniti praksom koju će mnogi od njih moći iskoristiti u svojim sadašnjim ili budućim diplomatskim karijerama ili na poslovima gdje poznavanje međunarodnih odnosa ima sve veće značenje. Kratki, ali intenzivni boravak u Sjedinjenim državama od 22. do 30. travnja završit će posjetom Svjetskoj banci u Washingtonu, međunarodnoj financijskoj instituciji koja igra ključnu ulogu u potpori razvoja nerazvijenih zemalja.

MANILA

Vojni helikopter srušio se u šumovitoj guduri planine na sjeveru Filipina, pri čemu je poginulo svih devet osoba koje su se u njemu nalazile, izvijestili su tamošnji dužnosnici. Helikopter UH-1H američke proizvodnje srušio se u blizini Mount Maligaya, oko 60 milja sjeveroistočno od Manile dok je provodio zračni nadzor provincije opustošene klizanjem tla i poplavama prošle godine, izvijestio je glasnogovornik zračnih snaga. On je također rekao da se helikopter srušio među drveće i potom eksplodirao u plamenu. Uzroci pada helikoptera još nisu utvrđeni.

LIMA

Peruanski vojni zrakoplov srušio se u četvrtak kratko nakon polijetanja, a poginulo je 13 osoba, izvijestile su tamošnje vlasti. Dvomotorni zrakoplov poletio je sa zračne luke Pisco, oko 300 kilometara južno od Lime. Uzrok pada zrakoplova nije poznat.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙