FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 21 sat

ZAGREB, 30. travnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti do 21 sat
ZAGREB, 30. travnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti do 21 sat

LJUBLJANA

Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel ocijenio je u subotu u razgovoru za TV Slovenija da prva godišnjica slovenskog članstva u Europskoj uniji ima pozitivnu bilancu i dodao kako očekuje da će Hrvatska uskoro započeti razgovore o punopravnom članstvu. "Naša pozicija u pogledu Hrvatske ostaje nepromijenjena. Ulazak Hrvatske i drugih zemalja jugoistočne Europe u Europsku uniju u našem je strateškom interesu", rekao je Rupel. Dodao je da Slovenija želi uvjeriti Europu u korisnost sporazuma o malograničnom prometu i suradnji s Hrvatskom (SOPS) koji omogućava "mekšanje" međusobne granice koja bi kroz dvije godine trebala dobiti šengenski tip kontrole vanjske granice Europske unije.

VATIKAN

Veteran vatikanske diplomacije Angelo Sodano imenovan je na dužnost dekana Kardinalskog zbora, koju je prije njega, i prije nego što je izabran za papu, obavljao kardinal Joseph Ratzinger, izvijestio je u subotu službeni Vatikan. Sedamdesedmogodišnji Talijan, Sodano je ujedno i državni tajnik pape Benedikta XVI., što je dužnost koju je obavljao i za vrijeme pontifikata prethodnog pape Ivana Pavla II. od 1990. Sodana su izabrali kardinali, a njegovo je imenovanje odobrio novi Papa. Sodanov zamjenik bit će francuski kardinal Roger Etchegaray, čime je utvrđena dominacija Europljana među glavim dužnosnicima Katoličke crkve.

KAIRO

U bombaškom atentatu blizu muzeja Egipta u središtu Kaira ubijen je jedan turist, a 8 ih je ranjeno, među kojima 2 Izraelaca, naveli su sigurnosni izvori. Ranjen je jedan Rus, jedna Talijanka i 4 Egipćana. Atentat se dogodio kada je nepoznata osoba bacila bombu s mosta iznad trga u središtu grada. To je drugi atentat u Kairu nakon samoubilačkog atentata 7. travnja kada su ubijena 2 francuska turista i jedan Amerikanac u trgovačkoj četvrti Kaira. Nedugo nakon tog atentata policija je u središtu Kaira ubila dvojicu napadača koji su pokušali napasti turistički autobus. Taj se atentat dogodio u četvrti Sayeda Aisha, bližu tvrđave Kaira koju posjećuju brojni turisti.

DUBAI

Zamjenik Abu Musab al-Zarqawija tvrdi u priopćenju, koje mu se pripisuje a objavljeno je u subotu na internetu, da je spreman napasti Bijelu kuću i Vatikan ako šef terorističke mreže al-Qaide u Iraku to naredi. Ta poruka je stavljena na internet dan nakon objave Zarqawiejvog poziva pristašama da intenziviraju borbu protiv Amerikanaca u Iraku. Prvi puta je Vatikan spomenut kao meta al-Qaide, mreže terorista Osame bin Ladena, čiji je proklamirani cilj proširenje džihada kako bi uvela Islamsku državu po cijelom svijetu.

BAGDAD

Jedanaest sunitskih imama, za koje se sumnja da su poticali vjernike na "terorističke aktivnosti" uhićeni su u petak i subotu u jugoistočnoj četvrti Bagdada, objavio je izvor iračkog ministarstva unutrašnjih poslova. "Uhitili smo 11 imama optuženih da su poticali na terorističke djelatnosti", potvrdio je taj izvor, prenosi AFP. Isti izvor dodaje da su sunitski svećenici također pozivali vjernike da ne priznaju novu vladu Ibrahima al-Jafarija, kojom dominiraju šijiti i Kurdi, a kojoj je u četvrtak parlament izglasao povjerenje.

JERUZALEM

Nekoliko tisuća vjernika raznih istočnih kršćanskih crkvi sudjelovali su u subotu u crkvi Svetog Groba u starom dijelu Jeruzalema na svečanosti blagoslova vatre uoči pravoslavnog Uskrsa. Brojni vjernici nisu mogli prići crkvi zbog rampi izraelske policije u uličicama starog grada. Izraelska je policija morala odvojiti grčke pravoslavce od vjernika armenske crkve zbog svađe koja je među njima izbila oko protokola vjerskog obreda, a tenzije postoje već duže zbog tvrdnji grčkog pravoslavnog patrijarha Irineja I da je vlasništvo grčke pravoslavne crkve u Jeruzalemu iznajmljeno Židovima. Prema drevnom obredu, procesija kreće iz crkve Svetog Groba u Jeruzalemu gdje se nalazi Isusov grob kako bi u Betlehem odnijela svijeće zapaljene na "svetoj vatri" u Jeruzalemu. Svečanost predvode jeruzalemski patrijarsi grčke i armenske pravoslavne crkve.

TEHERAN

Iran odbija strane promatrače za predsjedničke izbore 1. lipnja, izjavio je u subotu glasnogovornik jednog od organa nadzora islamskog režima, prenose mediji. "Svaka međunarodna kontrola izbora u našoj zemlji u suprotnosti je s ustavom i nacionalnim interesima", rekao je glasnogovornik Vijeća čuvara ustava, ultrakonzervativnog tijela koje kontrolira izbore. Radi se o "crvenoj liniji koju niti jedan stranac ne može prijeći", rekao je glasnogovornik Vijeća. Vijeće čuvara će se izjasniti o valjanosti kandidatura za predsjedničke izbore.

BERLIN

Jedna njemačka tvrtka, čija su tri čelnika uhićena ovog tjedna, ilegalno je isporučila Iranu tehnološku opremu za program bacača-raketa, piše časopis Spiegel od ponedjeljka. Prema pisanju njemačkog tjednika ta tvrtka je Teheranu isporučila opremu visoke tehnologije za razvoj balističkih raketa Shahab, koji mogu stići do Izraela. Njemačko državno tužiteljstvo objavilo je u petak da je uhitilo tri dužnosnika jednog poduzeća iz Thuringena, osumnjičena da su surađivali s tajnim službama stranih zemalja i prodali povjerljive informacije. Oni su također osumnjičeni da su prekršili njemački zakon o izvoru oružja, kojeg treba odobriti vlada.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙