FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9.30 sati

ZAGREB, 26. travnja 2005.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijihdogađaja do 9.30 sati:
ZAGREB, 26. travnja 2005.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih događaja do 9.30 sati:

TOKIO

Japanska policija pretražila je urede kompanije West Japan Railway u sklopu istrage o uzrocima željezničke nesreće kod Osake u kojoj je poginula 71 osoba, javlja u utorak japanska televizija NHK.

Isti izvor javlja da se istraga o uzrocima nesreće usredotočila na brzinu kojom je prepuna željeznička kompozicija vozila u trenutku kad je iskočila iz tračnica. Još uvijek nije pronađen 23-godišnji vozač vlaka.

U nesreći su ozlijeđene 442 osobe, ali strahuje se da bi se broj smrtno stradalih i ozlijeđenih još mogao povećati. Prema procjenama, u vlaku se u trenutku nesreće nalazilo oko 580 osoba.

TOKIO

Putnički vlak iskočio je iz tračnica u utorak u središtu Japana nakon što je udario u kamion, ali u nesreći nitko nije stradao, objavila je uprava japanske željeznice JR East.

Nova se nesreća dogodila samo 24 sata nakon najgore željezničke katastrofe u posljednjih 40 godina u Japanu u kojoj je poginulo najmanje 73 ljudi, a 442 je ranjeno.

Brzi vlak Super Hitachi-23 udario je u utorak ujutro u kamion na sjeveroistoku Tokija i prvi vagon je iskočio iz tračnica, precizirao je glasnogovornik JR Easta-a.

U nesreći nitko nije ranjen, naglasio je glasnogovornik.

LONDON

Irački predsjednik Jalal Talabani pozdravio je britanskog premijera Tonyja Blaira kao "junaka borbe protiv tiranije", u pismu objavljenom u utorak u tabloidu The Sun, otvoreno podržavajući laburističku stranku koja je na vlasti, 10 dana prije izbora u Velikoj Britaniji.

Talabani koji opisuje pad Sadama Huseina kao "najljepši podvig" Velike Britanije, dovodi u pitanje prikladnost rasprave o opravdanosti invazije Iraka i opisuje bivšeg iračkog diktatora "kao najsmrtonosnije oružje za masovno uništenje Iraka".

To pismo ublažava pritisak na Tonyja Blaira, koji je u ponedjeljak oštro kritiziran zbog odluke da podrži rat protiv Iraka u ožujku 2003. na inicijativu SAD-a i ta rasprava dominira izbornom kampanjom do općih izbora koji će se održati 5. svibnja.

WASHINGTON

Pobunjenici koji se bore protiv američkih snaga i nove vlade u Iraku pokušavaju proizvesti kemijsko oružje i već su koristili staro iračko kemijsko oružje u svojim napadima, upozorio je šef tima za istraživanje iračkog kemijskog naoružanja u sklopu CIA-e Charles Duelfer.

Duelfer koji vodi ekipu američkih stručnjaka zaduženih za pronalaženje oružja za masovno uništenje u Iraku ocijenio je da postoji velika i zabrinjavajuća opasnost da pobunjenici prikupljaju saznanja o izradi kemijskog oružja.

To upozorenje je navedeno u konačnoj verziji izvješća za prošlu godinu nadzorne skupine u Iraku koje zaključuje da ne postoje velike zalihe kemijskog i biološkog oružja, kao što je tvrdila administracija Georgea W. Busha opravdavajući rat.

Dopuna potvrđuje iste zaključke, ali prvi puta skupina navodi da pobunjenici uz pomoć iračkih znanstvenika pokušavaju pokrenuti laboratorije za proizvodnju kemijskog oružja te da su najmanje dva puta u napadima na snage koalicije upotrijebili streljivo i stare vojne zalihe iz iransko-iračkog rata.

Tijekom tih napada u svibnju prošle godine korišten je bojni plin iperit za izradu kemijske bombe koja je postavljena blizu vojarni u Iraku, međutim plin je bio tako star da nije djelovao.

TAJPEI

Šef oporbe Tajvana u utorak je otputovao u povijesni posjet Kini ali su njegov odlazak obilježili sukobi prosvjednika koji ga optužuju za rasipanje interesa Tajvana i zauzimanje za zbližavanja s Pekingom.

Lien Chan je prvi čelnik Kuomintanga koji odlazi na kontinent nakon što su komunisti Mao Tse-Tunga porazili nacionaliste 1949. koji su se tada povukli na Tajvan.

Njegov posjet je izazvao spor na otoku. Skupine prosvjednika, onih koji ga podržavaju i drugih koji ga kritiziraju, bacale su jaja, kamenje i petarde u predvorju zračne luke prilikom njegovog odlaska, a policija nije uspjela spriječiti njihov ulazak u predvorje zračne luke. Među sukobljenima ima ranjenih.

BOGOTA

Španjolski dužnosnik Europske komisije Carlos Ayala Savaedra nestao je prije 10 dana na sjeveru Kolumbije, doznaje se u utorak u Bogoti od izvora Europske unije.

Kolumbijska policija je potvrdila nestanak 59-godišnjeg dužnosnika koji je 15. travnja posjetio grad Cucutu na granici s Venezuelom.

Jedan neimenovani diplomat španjolskog veleposlanstva je rekao da sumnja da se radio o otmici.

Nestali dužnosnik, otac četvoro djece, stručnjak je za pitanja zemalja u razvoju. Nakon dvije godina rada u Mozambiku, proveo je više od 11 godina u središtu EU u Bruxellesu, gdje je bio zadužen za razvoj i suradnju s Latinskom Amerikom, navodi EU u priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙