FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 2. svibnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do4,30 sati.
ZAGREB, 2. svibnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

MOSUL - Najmanje 20 osoba je ubijeno, a 30 ranjeno u samoubilačkom napadu u nedjelju navečer u Tall Afaru, zapadno od Mosula, na sjeveru Iraka, izjavio je dužnosnik Demokratske stranke Kurdistana (DPK) Khousrou Kourane. Kourane, koji je ujedno pomoćnik guvernera pokrajine Ninive, tvrdi da je samoubojica u automobilu-bombi aktivirao eksploziv u Tall Afaru, 80 km zapadno od Mosula, u trenutku kad su brojne osobe bile okupljene na sprovodu dužnosnika DPK-a, ubijena u subotu u Mosulu.

CANBERRA/SYDNEY - Australija će učiniti sve da oslobodi svog zatočenog državljanina u Iraku, no neće popustiti zahtjevima terorista, objavio je u ponedjeljak australski premijer John Howard. Douglas Wood, Australac koji je od 1992. godine živio u Kaliforniji, prikazan je na videosnimci kako iračke militante moli da mu poštede život, prenosi agencija dpa. Njegova supruga Pear potvrdila je da se radi o 62-godišnjem Douglasu koji je više od godine dana u Iraku radio kao inženjer. Reuters prenosi da je Wood, prvi Australac otet u Iraku, na videovrpci zatražio od australskih, američkih i britanskih vlasti da povuku svoje snage iz te zemlje.

ZAGREB - U drugoj godini svoga članstva u Europskoj uniji Slovačka će nastaviti zagovarati otvaranje predpristupnih pregovora s Hrvatskom, izjavio je u nedjelju slovački ministar vanjskih poslova Eduard Kukan u razgovoru za slovački radio. Kukan je istaknuo da daljnje proširenje Unije smatra najvećim izazovom koji toj organizaciji slijedi. "Najveći izazov za Uniju u predstojećem razdoblju bit će početak pregovora s Hrvatskom i Turskom. A pitanje ukrajinske europske perspektive će također biti na dnevnom redu. Ta će se pitanja morati rješavati na način da Unija nakon njih postane jača, a ne slabija", rekao je Kukan, dodavši da će Slovačka nastaviti zagovarati otvaranje pregovora RH i EU.

NEW YORK - Više tisuća prosvjednika koji pozivaju na prekid proizvodnje nuklearnog oružja i rata u Iraku okupilo se u nedjelju u New Yorku uoči sastanka 188 zemalja članica Ugovora o neširenju nuklearnog naoružanja (TNP) u tom gradu. Prosvjednici su hodali iza natpisa "Prekinite rat u Iraku. Uništite svo nuklearno oružje". Mimohod, koji je započeo u središtu Manhattana, prošao je na nekoliko metara od zgrade UN-a prije nego li su se sudionici uputili prema zapadu i Central parku gdje je će biti organizirano veliko okupljanje.

ZAGREB - Sjeverna Koreja je po svoj prilici u nedjelju ispalila raketu kratkog dometa u Japansko more, prenijeli su japanski mediji, dok kruže glasine o vrlo skorim sjevernokorejskim nuklearnim pokusima. Japanska vlada nije potvrdila informaciju, prenio je AFP. Premijer Junichiro Koizumi i njegov ministar vanjskih poslova Nobutaka Machimura napustili su Japan na nekoliko dana. Kako navodi državna televizija NHK, raketa je ispaljena s istočne obale Sjeverne Koreje i nakon stotinjak kilometara je pala u more. To nije prvi put da Sjeverna Koreja ispaljuje rakete kratkog dometa u Japansko more, što se tumači kao upozorenje. Posljednji put su dvije rakete ispaljene u prigodi inauguracije južnokorejskog predsjednika Roha Moo-Hyuna, piše AFP.

TEGUCIGALPA - Predsjednik Hondurasa prošao je neozlijeđen nakon što se maleni zrakoplov u kojem je bio s još dvije osobe srušio u nedjelju u Atlanski ocean uz obale Hondurasa, objavio je glasnogovornik predsjednika. "Predsjednik Ricardo Maduro, njegova kćer Lorena i pilot neozlijeđeni su", rekao je glasnogovornik Jorge Barrios. "Zrakoplov je pao u ocean, no putnici su vrlo brzo spašeni", dodao je. Cessna 206, koja je poletjela iz Tegucigalpe, imala je određene mehaničke probleme zbog kojih joj se ugasio motor nedaleko mjesta slijetanja u Teli, ljetovalištu oko 180 kilometara od glavnog grada.

BRUXELLES - U nesreći u lunaparku na sjeveru Belgije u nedjelju je lakše ozlijeđeno 25 osoba, objavila je uprava parka. Incident se dogodio na velikom roller coasteru Bob Express u zabavnom parku Bobbejaanland kod Antwerpena. Prema priopćenju uprave, kompozicija coastera odvojila se kada se ugasio motor, nakon čega se automatski uključilila sigurnosna kočnica. Kompozicija se odvojila napola, no gravitacija je dijelove povukla natrag, pa je došlo do sudara.

DACHAU - Njemački čelnici i preživjeli iz koncentracijskih logora prisustvovali su u nedjelju svečanosti obilježavanja 60. godišnjice oslobođenja koncentracijskog logora Dachau, gdje je život izgubilo više od 30.000 zatočenika. Više od 2500 osoba nazočilo je događaju, a preživjeli su došli iz nekoliko europskih zemalja, iz Izraela i SAD-a, upozoravajući buduće generacije da sačuvaju uspomenu na zločine počinjene u Dachauu i drugim koncentracijskim logorima kad više ne bude preživjelih. Edmund Stoiber, predsjednik bavarske vlade, istaknuo je da je taj logor, otvoren samo dva mjeseca nakon dolaska na vlast Adolfa Hitlera 1933. godine kao prvi nacistički logor, "stalni poticaj" demokraciji. Logor Dachau, smješten sjeverozapadno od Muenchena, oslobodile su američke snage 29. travnja 1945. godine, nekoliko sati prije Hitlerova samoubojstva u njegovu berlinskom bunkeru. Od 1933. do 1945. godine ocjenjuje se da je više od 200 tisuća osoba iz četrdesetak zemalja ondje bilo zatočeno zbog njihova vjerskog opredjeljenja ili političkih uvjerenja. Više od 30.000 ondje je umrlo, ubijeno ili podleglo gladi ili bolesti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙