FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 30. travnja 2005.(Hina) - Preglednik vijesti do 9,30 sati
ZAGREB, 30. travnja 2005.(Hina) - Preglednik vijesti do 9,30 sati

NEW YORK

Glavni tajnik UN-a Kofi Annan ponovio je u petak da ne namjerava odstupiti sa svog položaja zbog toga što se njegovo ime dovodi u vezu sa skandalom oko programa Nafta za hranu. Na izravan upit hoće li podnijeti ostavku, Annan je rekao: "Zaboga, ne". "Okrenimo se poslu koji me čeka", rekao je nakon povratka s 10-dnevne turneje po Indoneziji i Indiji. Za vrijeme njegova puta pojavila su se nova otkrića o skandalu koji već nekoliko tjedana potresa UN-a. Paul Volcker, predsjednik neovisnog istražnog povjerenstva o skandalu "Nafta za hranu", programa UN-a, vrijednog 64 milijarde dolara, namijenjenog ublažavanju posljedica embarga Sadamovom režimu u Iraku od 1996. do 2003. godine, rekao je početkom ovoga tjedna da njegovo izviješće nije otklonilo sve sumnje s Annana, kako to on tvrdi. Odmah nakon objavljivanja drugog izviješća povjerenstva, 29. ožujka, Annan je rekao da je s njega skinuta svaka odgovornost u skandalu. "Bio sam apsolutno uvjeren da će me temeljita istraga osloboditi svake krivnje. Povjerenstvo je to upravo učinilo", rekao je. Dva člana istražnog povjerenstva nedavno su podnijeli ostavke jer, prema američkom tisku, smatraju da je izviješće bilo previše naklonjeno Annanu.

HO ŠI MIN

Vijetnam je u subotu obilježio 30. obljetnicu svršetka "Američkog rata" pripremivši četiri tone tešku tortu za osobe rođene na Dan oslobođenja i vojni mimohod, no za razliku od prethodnih, ove godine bez tenkova. Čelnici te komunističke države, među kojima i general Vo Nguyen Giap, 94-godišnji vojni zapovjednik čija je taktika najprije "pokopala" Francuze, a potom i Amerikance, sudjelovali su na proslavi u gradu Ho ši Minu, nekoć poznatom kao Sajgon. Napustivši praksu dosadašnjih ceremonija, Vijetnam, koji je u prošlosti imao jednu od najozloglašenijih vojski na svijetu, ove je godine izložio samo jedan i to lažni, drveni tenk, a nisu se mogli vidjeti niti projektili karakteristični za ranije svečanosti te vrste. Zabrinut da bi previše znakova trijumfalizma moglo naškoditi gospodarskim vezama sa Sjedinjenim Državama, najvažnijim vanjskotrgovinskim partnerom Vijetnama, Hanoj je želio da ovogodišnja proslava bude usmjerena budućnosti, a ne prošlosti. Uoči obljetnice, premijer Phan Van Khai pozvao je nekad zaraćene strane u sukobu koji je odnio živote dva milijuna Vijetnamaca i 58.000 Amerikanaca da zaborave prošlost i okrenu se budućnosti. Jedini visoki strani gost bio je prvi kubanski potpredsjednik Raul Castro, brat dugogodišnjeg komunističkog vođe te karipske zemlje Fidela Castra.

KATHMANDU

Nepalski kralj Gyanendra ukinuo je u subotu izvanredno stanje uvedeno 1. veljače kada je preuzeo svu vlast u zemlji. Kraljevska palača objavila je u subotu, nakon povratka kralja iz državnog posjeta Kini, Indoneziji i Singapuru, da se vraća demokracija u tu himalajsku državu. Gyanendra je bio izložen međunarodnim osudama zbog uvođenja izvanrednog stanja, tijekom kojeg je raspustio vladu i suspendirao građanske slobode. Izvanredno stanje ukinuo je dva dana prije nego što je planirano. Kralj je u veljači raspustio vladu jer politički čelnici nisu mogli organizirati parlamentarne izbore i okončati pobunu komunista koja je počela 1996. godine.

BAGDAD

Šestorica američkih vojnika ubijena su u bombaškim napadima u Iraku u posljednja dva dana, objavila je u subotu američka vojska. Četvorica su ubijena, a dvojica ranjena u četvrtak u eksploziji improvizirane naprave u Tal Afaru, 390 kilometara sjeverno od Bagdada, stoji u vojnom priopćenju. Autobomba je u petak, u blizini Diyarae zapadno od Bagdada usmrtila dvojicu američkih vojnika. Time je broj američkih vojnika poginulih od početka napada na Irak u ožujku 2003. godine porastao na 1.204, priopćila je američka vojska.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙