FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 2. svibnja 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijetado 15,30 sati.
ZAGREB, 2. svibnja 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

KABUL - Skladište streljiva u sjevernom Afganistanu eksplodiralo je u ponedjeljak pri čemu je poginulo najmanje 28 osoba, a 70 je ozlijeđeno, priopćili su policija i lokalni dužnosnici. "Cijela četvrt oko skladišta je uništena", rekao je lokalni policijski dužnosnik. Uzroci eksplozije u selu Pajga u pokrajini Baghlan, 120 kilometara sjeverno od glavnog grada Kabula, još se uvijek istražuju, dodao je dužnosnik. "Među poginulima ima žena i djece", rekao je dužnosnik.

BAGDAD - Devet Iračana ubijeno je a dvadesetak ranjeno u četiri atentata automobilom-bombom i jednom napadu u ponedjeljak u Bagdadu i okolici, prema sigurnosnom i bolničkom izvoru. Osim eksplozija automobila bombi u ponedjeljak prijepodne pobunjenici su pucali na policajce u Khalisu, oko 80 km sjeverno od Bagdada, pri čemu je ubijen jedan pripadnik lokalne policije. Područje oko Khalila gotovo je svakodnevno poprište oružanih napada pobunjeničkih skupina na snage reda.

LUXEMBOURG - Japanski premijer Junichiro Koizumi rekao je u ponedjeljak da je zatražio od Europske unije da ne ukida embargo na oružje Kini, a EU je rekla da će riješiti to pitanje na način da izbjegne strateške probleme. "Izrazio sam zapravo našu bojazan. Odgovor je bio da je zabrinutost Japana o pitanju embarga na oružje razumljiva. EU...želi riješiti to pitanje tako da to ne dovede do problema", rekao je Koizumi na zajedničkoj novinskoj konferenciji tijekom summita EU-Japan koji se održava u Luxembourgu. Luksemburški premijer Jean-Claude Juncker, predsjedavajući Europskog vijeća, rekao je da je Koizumiju dao garancije da ako EU odluči ukinuti embargo nametnut 1989. nema namjeru povećati izvoz oružja na način da to ugrozi azijsku sigurnost.

ZAGREB/BRUXELLES - Europska novinarska nagrada "Za različitost. Protiv diskriminacije" dodijeljena je skupini francuskih novinara za članak o rasizmu na radnom mjestu, objavila je u ponedjeljak Europska komisija. Pascale-Marie Deschamps, Michel Derenbourg, Claire Aube i Lionel Steinmann u svojem članku otvoreno pišu o rasnoj diskriminaciji na radnom mjestu. Drugu i treću nagradu osvojili su novinari iz Danske i Mađarske. Tri su članka izabrana među 250 njih iz svih 25 zemalja EU.

ZAGREB - Ministri vanjskih poslova članica Ugovora o neširenju nuklearnog oružja (NPT) počinju u ponedjeljak u New Yorku redoviti sastanak kojim svakih pet godina procjenjuju stupanj nuklearnog razoružanja na što su se obvezali NPT-om kojemu je, kako strahuje glavni tajnik Ujedinjenih naroda, ozbiljno narušen kredibilitet. Sjedinjene Države žele da nuklearne prijetnje Irana i Sjeverne Koreje budu glavna tema sedmoga po redu zasjedanja od 1970., kojima svakih pet godina 188 članica ocjenjuje napredak i dogovara nove ciljeve. SAD-u, koji šalje na skup izaslanstvo srednje razine, druge države zamjeraju nepoštivanje sporazuma o zabrani nuklearnih pokusa.

BERLIN - Stranka vladajuće njemačke koalicije, stranka Zelenih, traži uništenje američkog nuklearnog naoružanja u Njemačkoj, piše u ponedjeljak dnevnik "Berliner Zeitung". "Nuklearno oružje pohranjeno u Njemačkoj je relikt hladnog rata za koji više nema potrebe", objasnila je predsjednica Zelenih, Claudia Roth, u razgovoru za "Berliner Zeitung". Ona je pozvala nuklearne sile da se pridržavaju sporazuma o nuklearnom razoružanju.

BRUXELLES - Europska unija pozitivno je u ponedjeljak reagirala na izbor posebnog kineskog pregovarača kako bi se riješili međusobni trgovinski nesporazumi, te je pozvala na razgovore kako bi se postigao dogovor oko oštrog porasta uvoza kineskog tekstila. Peking je u nedjelju imenovao zamjenika ministra trgovine Gao Huchenga svojim međunarodnim trgovinskim pregovaračem u rješavanju nesporazuma za koji se u Kini pribojavaju da bi mogao naštetiti njezinom dinamičnom izvoznom sektoru. "Ono što želimo učiniti jest raditi tijesno s Gao-om kako bismo pokušali postići zadovoljavajuće rješenje oko problema izvoza tekstila", rekao je glasnogovornik Europske komisije na redovitom brifingu.

MADRID - SAD razmatra premještanje u španjolsku bazu u Roti, u blizini Cadiza, različitih postrojbi specijalnih snaga trenutno raspoređenih u nekoliko europskih baza, piše španjolski dnevnik El Pais. To pitanje moglo bi biti predmet rasprave na sastancima koje će španjolski ministar obrane Jose Bono održati ovog tjedna u SAD-u. Po pisanju El Paisa, general James Jones, glavni zapovjednik američkih oružanih snaga u Europi, namjerava otvoriti bazu za američke specijalne snage u južnoj Europi, radi "suočavanja s rastućim prijetnjama u istočnoj Europi, na Kavkazu i velikom dijelu Afrike". Ta reorganizacija dio je odluke Pentagona da svoje snage u Europi okupi na manjem broju lokacija i smanji ukupan broj baza.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙