FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 26. travnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do15,30 sati.
ZAGREB, 26. travnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 15,30 sati.

DEN HAAG

Umirovljeni srpski general Nebojša Pavković u četvrtak će prvi puta stupiti pred Haški sud (ICTY) kako bi se izjasnio o krivnji prema optužnici koja ga tereti za ratne zločine na Kosovu 1999., priopćio je u utorak ICTY. Prvo pojavljivanje Pavkovića zakazano je za četvrtak poslijepodne pred britanskim sucem Iainom Bonomyem, navodi sud. Pavković (59) je u ponedjeljak prebačen u pritvor ICTY-a nakon dolaska iz Beograda u Den Haag i dobrovoljne predaje, do koje je došlo više od godinu i pol nakon podizanja optužnice. Optužen je u rujnu 2003. zajedno s generalom VJ Vladimirom Lazarevićem i policijskim generalima Sretenom Lukićem i Vlastimirom Đorđevićem, koji su od siječnja do lipnja 1999. zapovijedali srpskom vojno-policijskom operacijom na Kosovu.

NANJING

Tajvanski oporbeni čelnik Lien Chan doputovao je u utorak u povijesni posjet Kini, prvi posjet tako visoko pozicioniranog tajvanskog dužnosnika od raskola dviju država prije gotovo 60 godina, javljaju novinske agencije. Cilj osmodnevnog boravka Liena u Kini je smirivanje napetosti između Tajvana i Kine, koja prijeti ratom ako ta otočna država službeno proglasi neovisnost, prenosi agencija AP. Reuters navodi kako je Lien, prvi čelnik Nacionalne stranke Kuomintanga (KMT) koji je od 1949. godine stupio na kinesko tlo, dočekan crvenim tepihom i cvijećem po dolasku u grad Nanjing na istoku Kine. "Taipei i Nanjing nisu jako udaljeni, no trebalo je 60 godina da bih došao. Predugo je vremena trebalo za ovo putovanje", izjavio je Lien u tom gradu koji je za vladavine KMT-a bio kineska prijestolnica.

BERLIN

Demokršćanska oporbena Unija CDU/CSU zatražila je u utorak od njemačkog ministra vanjskih poslova Joschke Fischera (Zeleni) podnešenje ostavke zbog skandala oko izdavanja viza. Fischer je, kako obrazlaže predstavnik zastupničkog kluba Unije u Bundestagu Norbert Roettgen, dan ranije tijekom ispitivanja pred istražnim povjerenstvom Bundestaga koje se bavi skandalom oko zlouporabe njemačkog viznog sustava, preuzeo potpunu odgovornost ali i dalje odbija snositi posljedice. "Fischer time dovodi u pitanje pojam 'odgovornost'", zaključio je Roettgen. I glavni tajnik Kršćansko-demokratske unije (CDU) Volker Kauder smatra da bi Fischer nakon jučerašnjeg iskaza trebao povući poteze koje odgovaraju njegovu punom preuzimanju odgovornosti. Demokršćane podržavaju i Liberali iz FDP-a koji drže da jučerašnjim Fischerovim iskazom "ništa nije riješeno".

ZAGREB

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić primio je u utorak Christiana Schmitza, direktora zastupstva za Hrvatsku i Sloveniju njemačke Zaklade "Konrad Adenauer", priopćeno je iz Ureda Predsjednika. Schmitz je izvijestio Mesića o dugoročnom planu rada Zaklade, naglašavajući da će se osobita pozornost tijekom sljedećih godina posvetiti usavršavanju rada političkih stranaka i profesionalnom obrazovanju medijskih djelatnika. Zahvalio je hrvatskom predsjedniku što će u četvrtak prisustvovati na otvaranju Savjetovanja koje Zaklada "Konrad Adenauer" organizira na temu "Petnaest godina tranzicije u jugoistočnoj Europi - utjecaj i odgovornost medija".

MADRID

Španjolska policija otkrila je španjolski ogranak međunarodne neonacističke organizacije "Blood and Honour", te pritom uhitila 21 osobu diljem zemlje, objavilo je u utorak španjolsko ministarstvo unutarnjih poslova. Dvadeset i jedna osoba, u dobi od 17 do 34 godine, osumnjičena je za delikt protiv temeljnih prava i sloboda, veličanja genocida, preprodaju oružja i članstvo u nelegalnim organizacijama. Ministar unutarnjih poslova Jose Antonio Alonso kazao je novinarima da postoji "jasna povezanost (španjolskog ogranka organizacije) sa šest zemalja Europske unije i SAD-om". Skupina je prisutna u Francuskoj, SAD-u, Njemačkoj, Italiji, Portugalu, Mađarskoj i Velikoj Britaniji.

MADRID

Konzervativni gradonačelnici u središtima španjolskih pokrajina najavili su da će odbiti ženiti homoseksualne parove usprkos zakonu koji je u četvrtak izglasao španjolski parlament dozvoljavajući takve veze, a koji bi trebao stupiti na snagu ovog ljeta. "Iako mi zakon omogućava da ženim homoseksualce, neću se koristiti tim pravom", kao ni ostali poslanici u gradskoj upravi Valladolida, kazao je gradonačelnik Javier Leon de la Riva, član Narodne stranke, čije riječi u utorak objavljuje dnevnik La Razon. "Ne predstavlja mi problem što parovi imaju ista prava kao i ostali građani. Ono što mi se ne sviđa jest da se njihova veza naziva brakom", dodao je on.

PRIŠTINA

Veleposlanik Velike Britanije u Beogradu David Gowan izjavio je u utorak u Prištini kako je neovisnost jedna od otvorenih opcija za budućnost Kosova. "Neovisnost je jedna od opcija za budući status Kosova", rekao je Gowan, podržavajući time stajalište političkih direktora ministarstva vanjskih poslova zemalja članice Kontakt skupine plus da neovisnost Kosova nije isključena kao mogućnost za rješavanje toga pitanja. On je dodao da se ulažu veliki napori na određivanju konačnog statusa, ali da je zato potrebna veća predanost kosovskih političara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙