FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 31. ožujka 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do9,30 sati.
ZAGREB, 31. ožujka 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

WASHINGTON

Sjedinjene Države više se ne protive da Međunarodni kazneni sud (ICC) sudi počiniteljima etničkog čišćenja u sudanskom Darfuru u kojem je ubijeno više desetaka tisuća i raseljeno više od dva milijuna ljudi, objavili su u srijedu navačer američki dužnosnici. Američka administracija željela je da odgovornima za zločine u Sudanu sudi Afrički sud, ali je nakon rasprava u UN-u pristala na kompromisni prijedlog. SAD se žestoko protivi ICC-u tvrdeći da bi Amerikanci u različitim vojnim i civilnim misijama izvan zemlje mogli biti predmetom politički motiviranih ili namještenih sudskih postupaka. U zamjenu za taj ustupak, SAD su dobile uvjeravanja da Amerikanci u Sudanu neće biti predmetom rada suda.

SARAJEVO

Bivši lider bosanskih Srba Radovan Karadžić uzeo je nakon rata u Bosni i Hercegovini iz trezora Narodne banke Republike Srpske 36 milijuna njemačkih maraka, a ta pljačka nikada nije istražena, izjavio je predsjednik najveće oporbene stranke u RS Milorad Dodik. U intervjuu kojega je u četvrtak objavio sarajevski "Dnevni avaz", Dodik koji se nalazi na čelu sve utjecajnije Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), kazao je kako postoje dokumenti koji pokazuju da je Karadžić 1997. godine jednostavno ukrao 36 milijuna tadašnjih njemačkih maraka koje su bile službenom valutom i u BiH. "Prvo je iz trezora Narodne banke RS (u Banja Luci) uzeo apoene od 28 milijuna maraka, a drugom prilikom još osam", kazao je Dodik pojašnjavajući kako se pljačka odigrala u proljeće 1997. godine, kao i da je Karadžić ove novce doslovno odnio "u torbi". Karadžić se tada, pod međunarodnim pritiskom, već povukao s dužnosti predsjednika RS no na vlasti su još uvijek bili njemu potpuno odani ljudi koji su radili sve što je zahtijevao.

HARARE

Počelo je glasovanje na parlamentarnim izborima u Zimbabveu, a oporba i neke zapadne vlade već su ih proglasili nepoštenima, objavile su u četvrtak agencije. Birači, njih 5,7 milijuna izabrat će 120 parlamentarnih zastupnika. Na izborima se natječu vladajuća stranka predsjednika Roberta Mugabea Afrička narodna zajednica - Patriotska fronta (ZANU-PF) protiv oporbenoga Pokreta za demokratske promjene (MDC), koji je umalo šokirao zemlju i pobijedio na prošlim parlamentarnim izborima 2000.

BAGDAD

Jedan je američki marinac poginuo u Iraku kad je njegovo vozilo naletjelo na minu, priopćila je američka vojska. Prema priopćenju koje nije pružilo više pojedinosti, vojnik je bio u patroli na putu prema zapadnoiračkome gradu Qaimu. Od početka invazije na Irak prije dvije godine, ondje je poginulo više od 1500 američkih vojnika.

WASHINGTON

Američki savezni prizivni sud odbio je jučer zahtjev roditelja Terri Schiavo da ponovno razmotri slučaj te žene s teškim oštećenjem mozga, čije je umjetno hranjenje prekinuto prije dvanaest dana. Savezni prizivni sud u Atlanti odbio je slučaj i tako prekinuo jednu od posljednjih nada Boba i Mary Schindler koji očajnički nastoje produljiti život svoje kćeri čija je cjevčica za umjetno hranjenje uklonjena 18. ožujka. Umjetno hranjenje Terri Schiavo prekinuto je naredbom suda s Floride i liječnici su tada rekli kako bi 41-godišnja žena mogla poživjeti do dva tjedna bez hrane i vode.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙