FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 26. travnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do4,30 sati.
ZAGREB, 26. travnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 4,30 sati.

WASHINGTON

Hrvatska, Albanija i Makedonija očekuju da će na sljedećem summitu NATO-a 2006. dobiti poziv za članstvo u Sjevernoatlantskom savezu, rekli su u ponedjeljak u Washingtonu veleposlanici tri zemlje.

Hrvatski, albanski i makedonski veleposlanik u Sjedinjenim Državama sudjelovali su na okruglom stolu o Američko-jadranskoj povelji koji je organizirao Centar za strateške i međunarodne studije (CSIS) iz Washingtona.

Dvogodišnjica potpisivanja Povelje bit će obilježena 2. svibnja u Tirani sastankom Partnerske komisije Američko-jadranske povelje.

Navodeći napredak koji su tri zemlje ostvarile u vojnim reformama, te jačanju demokracije i tržišne ekonomije u ispunjavanju kriterija za NATO, veleposlanici su istaknuli da Hrvatska, Albanija i Makedonija zaslužuju da budu pozvane u članstvo na summitu Saveza 2006.

WASHINGTON/OTTAWA

U kanadskom parlamentu u Ottawi formirana je Kanadsko-hrvatska parlamentarna skupina prijateljstva koja će raditi na jačanju odnosa između dvije zemlje.

Konstituirajuća sjednica Kanadsko-hrvatske parlamentarne skupine prijateljstva održana je 21. travnja, a za predsjednika skupine je izabran Wajid Khan, liberalni zastupnik u Donjem domu kanadskog parlamenta, reklo je hrvatsko veleposlanstvo u priopćenju dostavljenom Hini u Washingtonu.

Na osnivačkoj sjednici održanoj u zgradi kanadskog parlamenta usvojen je statut skupine u kojemu se kao njezin glavni cilj navodi jačanje prijateljstva i suradnje između parlamentaraca Kanade i Hrvatske kroz koje će se unapređivati odnosi i suradnja između dvaju parlamenata i naroda koje predstavljaju, kaže se u priopćenju.

AMAGASAKI

Prema najnovijim podacima ukupno je 71 osoba poginula a 442 su ozlijeđene u teškoj željezničkoj nesreći koja se u ponedjeljak dogodila u Japanu.

"Potvrđena je smrt 71 osobe a evidentirane su 442 ozlijeđene osobe", izjavio je glasnogovornik policije.

Nesreća se dogodila kada je vlak s oko 580 putnika iskočio iz tračnica i zabio se u rezidencijalnu zgradu u Amagasakiju, blizu Osake

Uzroci nesreće još nisu poznati ali sumnja se da je je 23-godišnji vlakovođa prebrzo ušao u zavoj.

WASHINGTON

Američki predsjednik George W. Bush zatražio je u ponedjeljak od saudijskog princa nasljednika Abdullaha da Saudijska Arabija poduzme mjere kako bi pomogla u obuzdavanju rekordnog rasta cijena nafte.

Bush se susreo s Abdullahom na svom ranču u Crawfordu u Teksasu. U zajedničkom priopćenju nakon sastanka rečeno je da Sjedinjene Države cijene snažnu predanost Saudijske Arabije da ubrza investicije i proširenje svojih proizvodnih kapaciteta kako bi pomogla stabilnost tržišta i njegovu dovoljnu ospkrbu naftom.

Bush i Abdullah su razgovarali i o mirovnom procesu na Bliskom istoku, demokratskim promjenama u Saudijskoj Arabiji i borbi protiv terorizma.

BEJRUT

Glavni stožer sirijskih vojnih obavještajnih službi u Libanonu, u Anjaru blizu sirijske granice, evakuiran je i tamo se u ponedjeljak navečer ne nalazi više niti jedan sirijski vojnik.

Šef sirijski vojnih obavještajnih službi u Libanonu general Rustom Ghazale, prešao je libanonsku granicu u smjeru Damaska u ponedjeljak navečer, javlja AFP.

General Ghazale je krenuo vojnom cestom preko graničnog prijelaza Masnaa u konvoju dvadesetak sirijskih civilnih vozila. On bi se u utorak trebao vratiti u Libanon na službenu svečanost završetka povlačenja sirijskih postojbi.

BERLIN

Njemački ministar vanjskih poslova Joschka Fischer preuzeo je punu odgovornost za nepravilnosti prilikom izdavanja viza, ali je istodobno, dajući u ponedjeljak iskaz pred parlamentarnim povjerenstvom, odbacio zahtjeve za ostavkom.

Fischer je kao osnovni problem zbog kojeg je došlo do masovne zloupotrebe njemačkog viznog sustava, koje je išlo na ruku bandama krijumčara ljudima posebice u Ukrajini, naveo pomanjkanje komunikacije unutar ministarstva vanjskih poslova.

"Odgovornost je na meni. Zapišite to, Fischer je kriv. Trebao sam biti bolje informiran i ranije reagirati. U tome je moja pogreška", izjavio je Fischer.

ABUJA

Dvojica glavnih togoanskih političkih suparnika dogovorila su u ponedjeljak osnivanje vlade nacionalnog jedinstva u pokušaju da spriječe novo nasilje nakon nedjeljnih predsjedničkih izbora koji su izazvali krvave ulične sukobe diljem Toga.

"Dogovorili su se da će pobjednik na izborima osnovati vladu nacionalnog jedinstva u kojoj će svi imati udjela", rekao je nigerijski predsjednik Olusegun Obasanjo, koji je bio domaćin sastanka dvojice čelnika u glavnom nigerijskom gradu Abuji.

Obasanjo je ugostio kandidata vladajuće stranke Toga Faurea Gnassingbea i Gilchrista Olympija, koji na izborima nije smio sudjelovati jer od 1992. živi u egzilu, no i dalje je najmoćniji oporbeni vođa u zemlji. Oporba je na izborima kandidirala Emmanuela Akitani-Boba.

PRIŠTINA

Ministar vanjskih poslova Albanije Kastriot Islami, koji boravi u dvodnevnom posjetu Kosovu, razgovarao je u ponedjeljak u Prištini s civilnim upraviteljem UN-a na Kosovu Sorenom Jessen-Petersenom i kosovskim premijerom Barjamom Kosumijem o situaciji u pokrajini i regiji.

Govoreći o odluci o nadzoru granice između Kosova, Albanije i Makedonije, odnosno novom režimu uvođenja viza za strance za ulazak na Kosovo, šef albanske diplomacije podržao je odluku UNMIK-a o rigoroznijem nadzoru granica, dodajući da svaka zemlja treba na suvremeni način nadzirati svoje granice.

Islami bi se u utorak trebao sastati s predsjednikom parlamenta Nexhatom Dacijem i predstavnicima vodećih kosovskih stranaka, a predviđen je i sastanak sa zastupnikom Srpske liste za Kosovo Oliverom Ivanovićem.

AKSUM

Tisuće Etiopljana, od kojih su se neki za tu prigodu vratili iz inozemstva, okupile su se u ponedjeljak u Aksumu, gradu na sjeveru zemlje, kako bi pozdravile povratak iz Italije obeliska kojeg su prije 68 godina ukrale Mussolinijeve postrojbe.

U ponedjeljak je posljednji od tri dijela obeliska iz Aksuma, ukradenog 1937., stigao u Aksum u transportnom zrakoplovu Antonov.

To je bila prigoda za svečanost budući da je Adis Abeba pola stoljeća neprestano tražila povratak obeliska, koji svjedoči o civilizaciji Aksuma koja je cvjetala od 3. stoljeća prije Krista do 8. stoljeća.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙