FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 11. travnja 2005. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događajado 9,30 sati.
ZAGREB, 11. travnja 2005. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

SARAJEVO

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić konačno je odlučio u pisanom obliku izvijestiti Predsjedništvo BiH da Republika Hrvatska nije izdala agreman za veleposlanika Branka Kesića te da bi stoga trebalo što prije imenovati ovog bosanskohercegovačkog diplomatskog predstavnika u Zagrebu, prenosi u ponedjeljak sarajevsko "Oslobođenje" pozivajući se na diplomatske izvore.

Glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova BiH Lepa Babić kazala je kako Ivanić još nije uputio dopis Predsjedništvu, no potvrdila je kako se o ovom problemu razgovara."U tijeku su konzultacije ministra s predsjedateljem Borislavom Paravcem o toj temi", izjavila je Babić.

"Oslobođenje" zaključuje će kako BiH sada imati ozbiljan problem u održavanju odnosa s Hrvatskom kao jednom od najvažnijih zemalja-partnera s obzirom da veleposlaniku Zlatku Dizdareviću upravo istječe mandat, a nasljednik nije izabran.

NEW DELHI

Simbolični most prijateljstva gradi se između Indije i Kine koje su dogovorile petogodišnji plan gospodarske suradnje, izjavio je u ponedjeljak kineski premijer Wen Jiabao.

"Sagradit ćemo most prijateljstva koje će povezivati naše dvije zemlje, most koji će nas voditi u budućnost", rekao je Wen novinarima nakon dobrodošlice koja mu je priređena u indijskoj predsjedničkoj palači. "Dogovorit ćemo načela rješavanja pitanja granice između Indije i Kine", rekao je Wen.

Wen, koji je doputovao u Indiju u subotu, razgovarat će u ponedjeljak s indijskim premijerom Manmohanom Singhom, predsjednikom Abdulom Kalamom, ministrom vanjskih poslova Natwarom Singhom i čelnikom oporbe Lal Krishnom Advanijem.

BIŠKEK

Kirgistanski Vrhovni sud oslobodio je u ponedjeljak Feliksa Kulova optužbe za korupciju i time mu omogućio da se kandidira za predsjednika na izborima koji bi se trebali održati kasnije ove godine.

Kulov je pušten iz zatvor tijekom prevrata i uličnih prosvjeda u toj bivšoj sovjetskoj državi 24. ožujka. Kulov je glavni protivnik svrgnutog predsjednika Askara Akajeva i u nekoliko navrata je izjavio da je njegovo zatvranje bilo politički motivirano.

Prošlog je tjedna sud utvrdio da Kulov nije kriv za zloupotrebu vlasti krajem '90-ih godina dok je bio na čelu službi sigurnosti.

PEKING

Dvije su osobe ubijene a oko 50 policajaca je ozlijeđeno u neredima što su ih izazvali seljaci u istočnom dijelu Kine, izjavili su u ponedjeljak dužnosnici.

Neredi u selu Huankantonou u pokrajini Zheijang poklopili su se u nedjelju s prosvjedima protiv Japana u Pekingu i južnim gradovima Guangzhou i Shenzhenu tijekom vikenda.

Ljutiti seljaci, koji su prosvjedovli protiv zagađenja iz obližje tvornice, nasrtali su na policajce s palicama, preokretali policijske automobile i bacali kamenje na policajce koji su se smjestili u lokalnoj srednjoj školi.

KABUL

Najmanje 21 dijete umrlo je od hladnoće u Afganistanu koji je pogodilo neuobičajeno hladno vrijeme i snijeg za ovo doba godine nakon najgore zime u posljednjih desetak godina, objavili su u ponedjeljak državni mediji u Kabulu.

Snijeg je također uništio 150 kuća, a od hladnoće su uginule stotine životinja na farmama u sjeveroistočnoj pokrajini Badakhshan, nedaleko od granice s Tadžikistanom i Kinom.

"Jako hladno vrijeme i snijeg izazvali su zabrinutost ljudi jer je u posljednja dva dana umrlo 14 djece u selu Chitnoo i sedam u selu Shakro", piše dnevnik Anis.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙