FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljene nove knjige Instituta za etnologiju i folkloristiku

ZAGREB, 25. travnja 2005. (Hina) - Tri najnovija izdanja Instituta zaetnologiju i folkloristiku "Sveti Martin: kult sveca i njegovatradicija u Hrvatskoj" Antonije Zaradije Kiš, "Krčki tanci" TvrtkaZebeca te Zbornik "Etnografije interneta" predstavljena su danas uMatici hrvatskoj.
ZAGREB, 25. travnja 2005. (Hina) - Tri najnovija izdanja Instituta za etnologiju i folkloristiku "Sveti Martin: kult sveca i njegova tradicija u Hrvatskoj" Antonije Zaradije Kiš, "Krčki tanci" Tvrtka Zebeca te Zbornik "Etnografije interneta" predstavljena su danas u Matici hrvatskoj.

Autorica Antonija Zaradija Kiš u predgovoru knjige napominje da nastanak i razvoj kulta sv. Martina ima dugu kršćansku prošlost te dodaje kako je cilj te knjige približiti 4. stoljeće, kada je živio Martin-vojnik, redovnik, biskup i svetac, koristeći se povijesnim i književnim izvorima. U prvom dijelu knjige autorica piše o širenju kulta toga sveca još za njegova života, a u drugom dijelu opisuje značenje sv. Martina u pojedinim hrvatskim prostorima.

Akademik Petar Šimunović istaknuo je da je Antonija Zaradija Kiš na najbolji mogući način prikazala svetog Martina koji je ostavio velik trag u hrvatskom narodu. To je, dodao je, vidljivo iz brojnih Martinovih svetišta u Europi i u nas, njegovih samostana, freski, kipova, vinjeta s naših glagoljskih brevijara, glagoljaških grafita, vitraja , evanđelistara, martinskog glagoljskog naslijeđa i bogate literature.

Tvrtko Zebec, autor knjige "Krčki tanci", istaknuo je da ga je na pisanje knjige navelo bogatstvo krčkih plesova i njihova osobitost u odnosu na druge otočke plesove u Hrvatskoj. Tanci imaju posebno značenje i smisao za njihove izvođače-plesače i naravno sopce, bez kojih se vrlo rijetko tanca kao i za one koji svojom nazočnošću prate svaki tanac, rekao je Zebec.

U pisanju knjige koristio je podatke iz obilne literature o povijesti, migracijama i kulturnoj baštini otoka Krka te posebno Zbornik za narodni život i običaje južnih Slavena, Krčki zbornik i Krčki kalendar. Suizdavač Zebeceove knjige je riječki nakladnik Adamić.

Zbornik "Etnografije interneta" uredile su Reana Senjković i Iva Pleše, a njom hrvatska etnologija utemeljuje prostor istraživanja on-line kulture, interneta kao fenomena globalne komunikacije, istaknuo je predstavljač Zbornika Tomislav Pletenac. Suizdavač Zbornika "Etnografije interneta" je CARNet.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙