FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bjelorusija zatvorila institut za istraživanje javnog mišljenja

MINSK, 15. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Vrhovni sud Bjelorusije upetak je donio odluku o zatvaranju najpoznatijeg bjeloruskog neovisnoginstituta za istraživanje javnog mišljenja.
MINSK, 15. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Vrhovni sud Bjelorusije u petak je donio odluku o zatvaranju najpoznatijeg bjeloruskog neovisnog instituta za istraživanje javnog mišljenja.

Neovisni institut za društveno-ekonomska i politička istraživanja izazvao je uzbunu u administraciji predsjednika Aleksandra Lukašenka sugerirajući prošlog listopada da je Lukašenko na referendumu dobio ispodpolovičnu potporu.

U odluci Vrhovnog suda prihvaća se pritužba bjeloruskog ministarstva pravosuđa da je institut prekršio vlastite statute.

Sud je rekao da je institut nepravilno koristio svoje pravno ime, dao lažnu adresu svog sjedišta i počinio druge prekršaje. Na presudu ne postoji mogućnost žalbe.

"Sud vjeruje da se zahtjevi ministarstva pravosuđa za raspuštanje instituta trebaju prihvatiti. Kršenja navedena u pritužbi su očita", kaže se presudi.

Institut je u petak prethodno objavio istraživanje koje pokazuje da Bjelorusi ne vjeruju u izbijanje pobune poput one u Ukrajini uslijed koje je srušena tamošnja vlada.

Lukašenko je tri puta mijenjao ustav kako bi povećao svoje ovlasti i zadržao se na vlasti. Ishod referenduma kojeg je sazvao u listopadu 2004. omogućuje mu da se kandidira i za treći predsjednički mandat na izborima 2006. godine.

Ravnatelj instituta Oleg Manayev je izjavio da je presuda dio priprema za izbore 2006. godine. "To znači da vlasti već znaju koje će rezultate objaviti bez obzira na stvaran ishod", rekao je Manayev izvjestiteljima.

Prema istraživanju čije je rezultate u petak objavio institut više od 60 posto ispitanih ne vidi mogućnost izbijanja prosvjeda koji bi primorali Lukašenka na odstupanje. Samo 22 posto vjeruje da bi masovna akcija mogla dovesti do promjene.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙