FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Švaljek: Ekonomski institut bit će prisutniji u javnosti

ZAGREB, 14. travnja 2005. (Hina) - Veća prisutnost rada i rezultataistraživanja Ekonomskog instituta Zagreb (EIZ) u javnosti, snažnijeuključivanje u mrežu domaćih i inozemnih istraživača te usmjerenje ina međunarodne istraživačke projekte, aktivnosti su kojima će većupozornost ubuduće posvetiti nova ravnateljica Instituta SandraŠvaljek.
ZAGREB, 14. travnja 2005. (Hina) - Veća prisutnost rada i rezultata istraživanja Ekonomskog instituta Zagreb (EIZ) u javnosti, snažnije uključivanje u mrežu domaćih i inozemnih istraživača te usmjerenje i na međunarodne istraživačke projekte, aktivnosti su kojima će veću pozornost ubuduće posvetiti nova ravnateljica Instituta Sandra Švaljek.

Upravno vijeće novu je ravnateljicu imenovalo 21. ožujka, s mandatom od četiri godine.

Sandra Švaljek na Institutu radi od 1993., a bavi se makroekonomijom, s težištem na javnim financijama i fiskalnoj politici.

Rad i rezultati istraživanja EIZ-a ubuduće bi, naglašava Švaljek, trebali postati vidljiviji i prepoznatljiviji u javnosti, kako znanstvenoj tako i široj.

EIZ radi vrlo kvalitetna istraživanja i u svojim analizama dolazi do vrijednih i zanimljivih rezultata. Ubuduće u komunikaciji sa znanstvenom i stručnom javnošću planira organiziranje okruglih stolova, više konferencija o aktualnim temama te izdavanje novih publikacija, dok će rezultate dovršenih istraživanja široj javnosti predstaviti priopćenjima i sličnim aktivnostima, kazala je Švaljek za Hinu.

Podsjeća da EIZ radi niz projekata s područja makroekonomije, mikroekonomije, prostorne ekonomije. Rezultati tih projekata mogu na neki način educirati javnost i oblikovati javno mišljenja, te biti i dobra osnova za vođenje ekonomske politike. Institut ne može sudjelovati u vođenju ekonomske politike, ali rezultati njegovih istraživanja mogu biti vrlo dobra analitička podloga za tijela koja donose odluke i vode ekonomske politike, kazala je Švaljek.

Kao drugi segment kojemu želi posvetiti veću pažnju u radu Instituta, ističe povezivanje, odnosno uključivanje u mreže domaćih i inozemnih istraživača, te sudjelovanja u radu na međunarodnim istraživačkim projektima. EIZ se do sada više orijentirao na domaće područje, a postoje mogućnosti i potencijali da se više uključi i u istraživačke projekte u kojima rade timovi znanstvenika i iz zemlje i inozemstva, objašnjava Švaljek.

Među projektima koji su nedavno završeni ili su još u tijeku ističe primjerice istraživanje o korporativnom upravljanju, istraživanje o inovativnosti hrvatskih poduzetnika, projekt o sivoj ekonomiji, analizu održivosti javnog i vanjskog duga, istraživanja o fiskalnoj decentralizaciji, dok su istraživanja na području prostorne ekonomije orijentirana na razvoj metodologije i izradu regionalnih gospodarskih planova.

Uz to, Institut radi i na konjukturnim istraživanjima, objavljuje analizu tekućih kretanja te srednjoročne prognoze gospodarskih kretanja u Hrvatskoj u svojoj periodičnoj publikaciji Croatian Economic Outlook, surađuje sa Državnim zavodom za statistiku na unapređenju metodologije nacionalnih računa, itd.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙